IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Преките чужди инвестиции в Китай са продължили да намаляват и през юли

Само за сектора на имотите е отчетен спад от 9,3% на годишна база за първите седем месеца на годината

10:17 | 16.08.12 г.
Автор - снимка
Редактор
Преките чужди инвестиции в Китай са продължили да намаляват и през юли

Преките чужди инвестиции в Китай са намалели с 3,6% до 66,7 млрд. долара през първите седем месеца на годината спрямо същия период на миналата година, предаде Ройтерс.

Само през юли Китай е привлякъл 7,6 млрд. долара, което е с 8,7% по-малко спрямо юли 2011 г., показват данните на китайското търговско министерство.

Това е и най-дългият период, в който се отчита спад на чуждите инвестиции в страната, което доказва, че икономическият растеж се забавя, отбелязва агенцията.

Инвестициите в сектора на имотите в Китай са се свили с 9,3% през първите седем месеца на годината спрямо същия период на миналата година, но говорителят на търговското министерство в Пекин Шън Данян омаловажи ефекта на спада.

„Преките чужди инвестиции в сектора на имотите са под ефективен контрол“, коментира Шън по време на пресконференция.

Китай започна борба със спекулативните инвестиции в имоти преди повече от две години в опит да свали цените на жилищата до поносими за средната класа в страната нива. Това обаче оказа негативен ефект върху икономическия растеж на страната.

Анализатори коментират, че най-лесният начин китайското правителство да възстанови темповете на растеж е да бъдат премахнати ограниченията за сектора на имотите, които бяха въведени.

Данните на китайското търговско министерство показват още, че инвестициите от Европейския съюз са намалели с 2,7% на годишна база през първите седем месеца на 2012 г.

Намаление се отчита и при чуждите инвестиции на азиатски държави в Китай. Инвестициите на десетте най-силни азиатски икономики в Китай, сред които са Хонконг, Япония и Сингапур, са се свили с 3,8% през първите седем месеца на годината спрямо същия период на миналата година.

Инвестициите от САЩ обаче са се увеличили с 1% за същия период.

През 2011 г. Китай привлече рекордните 116 млрд. долара като преки чужди инвестиции. Целта на страната е да привлича по около 120 млрд. долара годишно през следващите 4 години.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:24 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Азия виж още

Коментари

Финанси виж още