IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Китайската централна банка е изтеглила ликвидност поради опасения от инфлация

Нетното изтегляне на ресурс, което беше неочаквано за пазара, вероятно е реакция на рязкото поскъпване на соята, коментира анализатор

13:33 | 02.08.12 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Цената на свинското е един от факторите, вдигащи потребителските цени в Китай.<em>&nbsp;Снимка: Ройтерс</em></p>

Цената на свинското е един от факторите, вдигащи потребителските цени в Китай. Снимка: Ройтерс

През седмицата Китайската централна банка е изтеглила 86 млрд. юана (13,6 млрд. долара) от банковата система. Решението илюстрира страха от инфлация въпреки последните данни, според които производствената активност в Китай през юли е била по-ниска от очакваната, пише MarketWatch.

Според анализаторите обаче малко вероятно е до края на годината Пекин да се откаже напълно от монетарните стимули, тъй като незадоволителният икономически ръст остава най-сериозният проблем за властите в навечерието на провежданата веднъж на десетилетие смяна на ръководството в Пекин.

В четвъртък премиерът на страната Уън Дзябао предупреди, че растежът остаява уязвим и призова за прецизиране на политиките в подкрепа на икономиката.

Коментарите на Уън бяха направени ден преди да стане ясно, че индексът на мениджърските поръчки (PMI) в страната през юли се е понижил за трети пореден месец до 50,1 пункта от 50,2 пункта през юни.

Това е най-ниската стойност на PMI от ноември миналата година. Анализатори на Dow Jones Newswires очакваха показателят да достигне 50,4 пункта.

„Нетното изтегляне на фондове, което беше неочаквано за пазара, вероятно е реакция на рязкото поскъпване на соята, което от своя страна може да доведе до повишаване на цената на свинското през идните месеци“, казва Уан Инфън, анализатор на Yaozhi Asset Management.

През последните години цената на свинското е един от основните фактори, които стоят зад нарастването на потребителските цени в Китай.

В края на миналата седмица китайското правителство обяви, че ще предложи на търг 400 хил. метрични тона соя от резервите, натрупани през 2009-2010 г., за да се опита да понижи цената на суровината.

Коментарите на китайския премиер от началото на седмицата обаче предполагат, че Пекин може да предприеме по нататъшно облекчаване на монетарната си политика, за да стимулира икономиката, посочва Уан.

В писмо до инвеститори от сряда икономистът на Nomura Джан Джъуей прогнозира, че през август Китайската централна банка ще понижи задължителните резерви на подопечните си банки с още 0,5% процентни пункта. Джан се аргументира със слабите PMI данни.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 07:08 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Азия виж още

Коментари

Финанси виж още