IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Безработните в Германия са нараснали с по-малко от очакваното през ноември

Данните на немската статистика за безработните през октомври пък бяха коригирани в посока на понижение

13:02 | 29.11.12 г.
Автор - снимка
Редактор
Безработните в Германия са нараснали с по-малко от очакваното през ноември

Броят на безработните в Германия нарасна по-слабо от очакванията през ноември, но нивото на безработица се запази на досегашното си ниво, сочат данни на германската статистическа служба Destatis, цитирани от Forexpros. Нивото на безработица в Германия през ноември остава 6,9%.

Безработните са се увеличили със сезонно изгладените 5 000 души до 2,94 млн., докато очакванията бяха за ръст от 15 000. Това е осми пореден месец на нарастване на броя на безработните в страната, отбелязва Bloomberg. Данните за октомври пък бяха коригирани в посока на понижение – до 19 000 нови безработни при първоначално обявени 20 000.

“Увеличаването на незаетите в Германия е доста умерено и поради това осигурява добра основа за икономиката“, заяви пред агенцията Йенс Крамер, икономист в NordLB в Хановер. „Ако хората работят и печелят пари, ще разполагат със средства за харчене, а това ще компенсира част от проблемите при инвестициите“, добави той.

Според колегата му от брюкселския филиал на ING Group Карстен Бжески обаче е съмнително дали частното потребление е в състояние да поеме диригентската палка като основен двигател на ръст за германската икономика. „Изглежда германските безработни ще продължат да се увеличават. Това нарастване обаче се очертава като много слабо, при това основно в индустриите, свързани с износа“, посочи той.

След публикуването на данните еврото задържа днешното си поскъпване спрямо щатския долар от 0,19% до 1,2977 долара за евро.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 05:27 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още