IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Данните на Младенов за младежката безработица се разминаха с НСИ и Евростат

Според социалния министър вече има резултат от националната инициатива за работа за младите хора и младежката безработица се е понижила

10:45 | 17.11.12 г. 5
Данните на Младенов за младежката безработица се разминаха с НСИ и Евростат

С 3% е намаляла младежката безработица през второто тримесечие спрямо първите три месеца на годината, съобщи социалният министър Тотю Младенов в предаването “Седмицата” на Дарик радио.

Той посочи, че вече се виждат резултатите от националната инициатива “Работа за младите хора”. От началото на годината 30 хил. младежи са постъпили на работа, а част от наетите стажанти по различни програми са успели да си осигурят постоянна работа в предприятията, в които са стажували.

Младенов обаче не уточни откъде разполага с тази статистика. Данните на Националния статистически институт (НСИ) и европейската статистическа служба Евростат показват точно обратното – младежката безработица в България плавно и устойчиво нараства.

Евростатистиката сочи, че към края на септември младежката безработица в България се е увеличила до 29,7% от 29,3% през август. През септември 2011 г. младежката безработица е била 23,8%.

Националната статистика сочи, че към края на 2011 г. безработицата сред младежите до 24 години е била 26,6%, като до края на юни се е увеличила до 28,4 на сто. Окончателните данни на НСИ за безработицата и заетостта през третото тримесечие ще

Социалният министър призна обаче, че се увеличава входящият поток на хора към бюрата по труда. Той обясни, че администрацията се опитва “да компенсира” с различните програми и проекти, изпълнявани по оперативната програма “Развитие на човешките ресурси”.

Младенов допълни, че Агенцията по заетостта ще работи по-тясно с малките и средни фирми и ще им разяснява какви са възможностите да финансират свои проекти с пари по програмата.

Тотю Младенов допълни, че повече от половината пенсионери ще получат добавка към пенсиите за Коледа, но не се ангажира с точния й размер. Той повтори, че се чакат данните за изпълнението на бюджета, за да се реши за коледните добавки към пенсиите.

Младенов подчерта, че увеличението на пенсиите, планирано за догодина, не е можело да се случи по-рано през мандата заради демографската криза и дефицитите в системата.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 02:58 | 08.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

5
rate up comment 3 rate down comment 3
Internet
преди 11 години
Лелеле, защо ли цялото младежко ГЕРБ и цялото МВР и ДАНС не дращят тука та се късят за 15 лв хонорар на ден, ами се потят над клаватурите при митинга на Станишката
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 0 rate down comment 1
balkando
преди 11 години
Всъщност работа има много, но в калта и мръсотията, а не каквато я показват по лъскавите рекламни клипчета и в лачените филмчета.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 1 rate down comment 2
Internet
преди 11 години
При Гербаджийската хунта единствено фабриката за лъжи и измами действа на пълни обороти - останалата икономика умира бързо и окончателно в зоокъта за кучетата на любовницата на Дянков.И този лъжец и мошеник не прави никакво изключение
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 3 rate down comment 2
Императорът
преди 11 години
Тотю, връщай се от Другото измерение !!!РЕАЛНАТА безработица е по-голяма В ПЪТИ от обявената - не само сред младежите, а като цяло !! Писна ни от герберастки лъжи !!!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 1 rate down comment 3
LuckyYou
преди 11 години
Виждате ли как този *** лъже най-безочливо! НСИ и Евростат обявяват трайно увеличение на младежката безработица, без падане, а тоя си изсмуква от пръстите дори спад! ДОЛУ!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още