IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

България е първенец в ЕС по младежи, които не работят и не учат

Страната ни е и сред държавите, които плащат най-висока икономическа цена заради това

18:26 | 22.10.12 г. 4
Автор - снимка
Редактор
България е първенец в ЕС по младежи, които не работят и не учат

България е сред държавите в Европейския съюз (ЕС), които плащат най-висока икономическа цена заради безработните младежи, които не учат и не се квалифицират, посочва се в доклад на Европейската фондация за подобряването на условията на живот и труд (Eurofunds).

Данните на организацията показват, че България е държавата с най-много младежи до 29 години, които не работят, не учат или не са на стаж (т. нар. NEETs – not in Employment, Education or Training). След нас се нареждат Италия, Ирландия и Испания.

През миналата година страната ни, както и Гърция, е изгубила 3-3,5% от брутния вътрешен продукт (БВП) заради младежите без работа и образование.

Третата позиция в негативната класация е за Ирландия, която през миналата година е изгубила 2,5-3% от БВП.

Висока икономическа цена заради т. нар. NEETs плащат също Португалия, Италия, Унгария, Полша, Кипър и Латвия. Най-малко са загубите за т. нар. ядро на Европейския съюз, както и в Скандинавските държави.

Като цяло в държавите от Евросъюза около 14 млн. младежи на възраст от 15 до 29 години не са се обучавали и не са работили през миналата година. От това загубите за всичките държави-членки в Еврообщността възлизат на 150 млрд. евро само за 2011 г., посочва се в доклада.

Агенцията алармира, че младежката безработица в ЕС продължава да расте, като изключение от негативната тенденция са само Австрия и Германия, където младежката безработица е по-ниска дори и от предкризисните нива.

Най-тревожно е състоянието в Испания, Гърция и Словакия, където младежката безработица отдавна надхвърли 30% и през 2012 г. се движи дори около 50% при средни за ЕС малко над 20 на сто.

В риск от безработица обикновено изпадат младежите без образование, от имигрантски семейства, с физически увреждания, здравословни проблеми и степен на инвалидност, от семейства на безработни и от домакинства с ниски доходи, посочват от организацията.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 02:15 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

6
rate up comment 0 rate down comment 0
бай Промо
преди 8 години
Манията да неплащане труда в BG и за неплащане на качествено предоставени стоки и услуги е патологична ...и е от десетилетия. В миналото някои бяха свикнали да ползват безплатно труд на войници и труд на затворници -днес всички младежи са с такъв статут.Погледнете например студентите, които правят витражите на Ал.Невски - за-без-пари. Може ли Църквата така да се излага. Толкова имоти, толкова приходи от манастири и хостели и толкова дорения се правят по розличните храмове и патриаршеският храм да се прави на изпълнител и да не си плаща сметките. Може да намерят 50 бона за материали и инструменти, обаче не може да се намерят 50 бона да се плати труда на хората както подобава -говорим нали за Църквата, не става въпрос за мутри от морето. Тези хора след като направят тези витражи и като видят как някои после уядени мастити администратори ще си сложат по 15 лв вход за разглеждане на криптата ще избягат в някоя кръчма в Канада и ще хвърлят камък на летището, за да не се връщат повече в BG
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 0 rate down comment 0
deant
преди 11 години
Да и затова предлагам, частните фирми да бъдат закрити и забранени и цялото население да е на хранилка, а не само ромското.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 1 rate down comment 1
STRAHO
преди 11 години
Ето ви една от главните причини формулирана от списание икономика. "...................Освен, че допринасят за икономическия растеж, по-високи доходи на част от населението и заетостта, средствата, изпратени от емигрантите имат и някои отрицателни ефекти върху икономиката. От една страна, притокът на свежи пари от емигранти намалява стимулите за търсене на работа, а от друга увеличените разходи за потребление оказват натиск върху цените на вътрешния пазар, обезценяване на местните стоки и услуги и ръст на инфлацията."Пак опираме до отрицателните последици от робията в БГ. Никой няма стимул изобщо да мисли за кариера тук. Нека още приказват глупости ония от БСК. Тя реалността ще ги научи! :D..Много пъти съм писал, че два месеца като чистач на запад, осигуряват по добър стандарт от колкото на висшист тук за цяла година! Е!? Защо им е да учат на подрастващите? Та те виждат нещата по добре от тия в БСК които си мислят, че живеят на остров и ще принудят хората да им работят без пари.:D
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 4 rate down comment 2
Императорът
преди 11 години
В България обаче няма имигранти от Третият свят. Проблемт е, че страната ни е на първо място по брой *** на 1000 граждани - благодарение на престъпната политика на последните няколко правителства !!! Тия твари не желаят да учат, защото неграмотността за тях е извинение да не работят, а и нямат интелектуалните способности за това, не желаят и да работят, защото държавата им плаща с нашите пари, за да НЕ работят... макар че в тая държава има ужасно много работа именно за неквалифицирана работна ръка - в селското стопанство, в строежът и ремонтът на пътища и т.н., но управляващите *** не смеят да накарат тая чума да работи !!!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 2 rate down comment 1
ABBA
преди 11 години
Да, точно казано! А и държавата развъжда римляни, без да иска нищо от тях. Само да ядат, да се размножават - и ако може като колят, да не бесят (по изоставените села).
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 4 rate down comment 2
aldy
преди 11 години
България май е и на първо място по съсипани малки и средни фирми, над 300 хиляди за последните 3 години, като причината не е само икономическата криза, но и активното "разчистване" на терена в интерес на едрите тъмни субекти, поръчващи музиката. Затова бедната ни държавица се води уверено по пътя на още по-голямо обедняване на основната част от населението в интерес на шепа хора.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още