IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Марио Драги спря възхода на еврото

ЕЦБ занижи очакванията си за икономическия растеж в еврозоната

16:50 | 06.12.12 г. 2
Марио Драги спря възхода на еврото

Новата прогноза на Европейската централна банка (ЕЦБ) за икономическия ръст в еврозоната през следващите години и изказването на Марио Драги след днешното решение за запазване на основната лихва без промяна спряха възхода на еврото.

Европейската централна банка занижи прогнозата си за икономическия растеж на еврозоната през 2013 г. Банката призна, че е възможно и догодина брутният вътрешен продукт (БВП) на европейския валутен блок да се свие, преди да се върне към растеж през 2014 г., предаде Ройтерс.

Според актуализираната прогноза икономиката на еврозоната ще се свие в интервала от -0,6% до -0,4% през настоящата година.

За 2013 г. ЕЦБ предвижда икономически растеж в интервала от -0,9% до 0,3%. За сравнение, предишната прогноза беше за икономически ръст от 0,5 на сто.

За 2014 г. се очаква икономиката на еврозоната да нарасне от порядъка на 0,2 – 2,2%.

Председателят на ЕЦБ Марио Драги коментира, че има съществени рискове от влошаване на икономическите перспективи пред еврозоната, свързани основно с дълговата криза, въпросите за управлението в еврозоната и политическите решения за бюджета на САЩ.

ЕЦБ занижи и очакванията си за инфлацията в еврозоната през 2013 г. от 1,9% на 1,6%. За 2014 г. централната банка на еврозоната очаква инфлацията да бъде 1,4%.

Драги посочи, че въпреки благоприятната парична политика на банката, кредитирането за бизнеса и домакинствата в еврозоната продължава да се свива, което също поставя икономическия растеж под натиск.

Той отбеляза, че е важно да продължи укрепването на банките в някои държави от еврозоната, така че да се стимулира кредитирането и да се нормализират каналите за финансиране на бизнеса.

Марио Драги отбеляза също така, че допълнителните реформи в управлението на еврозоната, които текат в момента, ще помогнат за подобряването на настроенията на пазарите и за укрепването на доверието.

Той допълни, че в този контекст очаква на заседанието на Европейския съвет, което ще се проведе през следващата седмица, да се приеме пътната карта към истински икономически и валутен съюз.

Инициативите за ускоряване на структурните реформи, които да помогнат за възстановяване на конкурентоспособността, са също особено важни за съживяването на растежа в страните от еврозоната и за увеличаване на заетостта, посочи още председателят на ЕЦБ.

Всичко това доведе до отстъпление на единната валута срещу долара. След като по-рано през деня двете валути се търгуваха по курс 1,3070 EUR/USD, след пресконференцията на Драги еврото започна да отстъпва и в 16:50 часа курсът вече е 1,3010 долара за евро.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:03 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още