IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Драги: Възстановяването в еврозоната ще започне през втората половина на 2013 г.

Бюджетната консолидация води до краткосрочно свиване на икономическата активност, но е неизбежна, посочва президентът на ЕЦБ

11:35 | 30.11.12 г.
Автор - снимка
Редактор
Драги: Възстановяването в еврозоната ще започне през втората половина на 2013 г.

Президентът на Европейската централна банка Марио Драги е заявил, че бюджетната консолидация в еврозоната ще засегне краткосрочното икономическо въздействие, но че валутният съюз е на път да постигне възстановяване през втората половина на 2013 г., съобщи Ройтерс, като се позовава на негово интервю пред радиостанция Europe 1.

„Все още не сме изплували от кризата“, е казал Драги. „Възстановяването в по-голямата част на еврозоната със сигурност ще започне едва през втората половина на 2013 г. Вярно е, че бюджетната консолидация води до краткосрочно свиване на икономическата активност, но тя е неизбежна“, е добавил той.

Президентът на ЕЦБ, който е в Париж на конференция на представители на финансовия свят, е посочил, че правителствата от еврозоната би трябвало бързо да дадат тласък на създаването на банковия съюз, който трябва да бъде приложен към всички банки, за да се избегне фрагментация на сектора. Германия обаче поддържа мнението, че общият банков надзор под егидата на ЕЦБ трябва да се приложи само за най-големите банки във валутния съюз.

За да се постигне по-дълбока интеграция, държавите-членки трябва да приемат отстъпване на част от суверенитета си, докато прилагат структурни реформи за преодоляване на закостенялостта в сектора на услугите и пазара на труда, особено във Франция и Италия, е отбелязал още Драги.

По отношение на отнемането на максималния кредитен рейтинг на няколко държави от еврозоната от страна на международната рейтингова агенция Standard & Poor's в началото на годината, той е коментирал, че макар пониженията да не са имали незабавен ефект върху разходите за заемане на средства от пазарите за съответните страни, те са били сигнал, който правителствата трябва да приемат сериозно.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 01:50 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още