IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Драги защити програмата за изкупуване на облигации на ЕЦБ в Бундестага

Безпрецедентната визита имаше за цел да убеди немските законодателите, че политиката на Европейската централна банка няма да доведе до необуздана инфлация

11:52 | 25.10.12 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Драги защити програмата за изкупуване на облигации на ЕЦБ в Бундестага

Президентът на Европейската централна банка (ЕЦБ) Марио Драги защити програмата за изкупуване на облигации на своята институция пред скептично настроени германски парламентаристи, съобщава Financial Times.

Безпрецедентната визита на централния банкер имаше за цел да убеди законодателите, че изкупуването на облигации няма да доведе до необуздана инфлация.

По време на двучасова среща при затворени врати в германския Бундестаг Драги отговори на редица въпроси. Той подчерта, че програмата на банката, която беше обявена миналия месец, не е форма на държавно финансиране за засегнатите от дълговата криза страни.

„Не е необходимо лихвените проценти в еврозоната да са идентични, но е неприемливо, ако дисбалансите са следствие от нефункциониращи капиталови пазари или виждането, че еврозоната е на път да се разпадне“, заяви Драги.

„Единственият начин да премахнем тези страхове беше като създадем напълно реален защитен механизъм под формата на последната програма за изкупуване на облигации“, допълва той.

Драги успя да спечели подкрепата на някои германски депутати, но беше остро критикуван от други.

„Той демонстрира по-много интересен начин, че вярва в мандата за овладяване на инфлацията, с който разполага. Посланието към германското общество е, че страховете от инфлация са неоснователни“, изтъква Норбърт Бартле, възхвалявайки президента на ЕЦБ като „истински прусак от Южна Европа“.

Критиките към Драги също не бяха спестени. „Не е достатъчно да се определяте като инфлационен "ястреб", когато всъщност сте просто "гълъб" в ястребова перушина“, коментира Франк Шауфлер.

Александър Добриндт, водещ баварски консерватор, който не присъства на срещата, неотдавна окачестви президента на ЕЦБ като „фалшификатор на пари“.

Участниците определиха срещата като „цивилизована“, а Драги получи висока оценка за своя стил и символизма на посещението си.

Говорителят на германския парламент Норберт Ламерт предложи Драги да посещава Бундестага от време на време, при условие, че визитите му не се превърнат в рутинни или засенчат регулярните брифинги на Европейския парламент в Брюксел.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 00:17 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още