IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Всички погледи са вперени във Фед

Инвеститорите са в очакване на сигнали за бъдещите монетарни действия на щатските централни банкери

08:30 | 17.06.13 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Всички погледи са вперени във Фед

Новата седмица на международните пазари ще фокусира вниманието на инвеститорите върху насрочената за сряда среща на Федералния резерв на САЩ. Водещите анализатори не очакват промени в паричната политика на щатските централни банкери по отношение на основните лихвени проценти или размера на текущата програма за изкупуване на активи.

Икономическите данни от последните дни оставиха смесени чувства сред инвеститорите, но като цяло по-негативни в сравнение с тези през първото тримесечие. Това навежда на мисълта, че от Фед най-вероятно ще направят някои низходящи корекции по прогнозите си за безработицата и краткосрочната инфлацията.

Инвеститорите ще анализират внимателно идеите на председателя на Фед Бен Бернанке що се отнася до програмата за закупуване на активи. Последните сигнали от Резерва са противоречиви, което навежда на мисълта, че решението за евентуално изтъняване на монетарната политика за количествените улеснения на този етап ще бъде отложено за разглеждане.

В момента централната банка изкупува облигации на стойност 85 млрд. долара месечно, припомня Bloomberg, цитиран от Bulgaria on Air. Въпросът е дали, кога и с колко може да бъде намален размерът на тази програма. Бернанке обвърза стимулите на централната банка с безработицата, като дори постави целево ниво от 6,5%.

Плановете бяха докато то не бъде достигнато, финансовите инжекции да продължават. В момента нивото на безработица все още е с над един процентен пункт над тази цел - през май тя беше 7,6 на сто, като дори отчете лек ръст спрямо април. Така че изявлението на Бернанке след заседанието в сряда наистина ще се очаква с огромен интерес, предава Bloomberg.

Първият работен ден на седмицата ще бъде белязан от оповестяването на официалните данни за японската промишлена активност – един от най-важните показатели за икономическата стабилност. Австралийските власти пък ще представят данните за продажбите на нови моторни превозни средства – водещ индикатор на потребителското доверие.

Също в понеделник финансовите министри и централните банкери от групата на Г-8 ще проведат първия ден от двудневната си среща на върха в Северна Ирландия.

Във вторник Великобритания ще обяви официалните данни за инфлацията на потребителските цени в страната, която съставлява по-голямата част от общата инфлация. Междувременно лидерите на Английската централна банка ще представят инфлационните и икономическите перспективи пред представителите на британската хазна (HM Treasury).

Интерес ще предизвикат и данните за икономическото доверие в Германия и икономическите нагласи в еврозоната, които са изготвяни от експертите от института ZEW.

Освен срещата на върха на щатския Федерален резерв третият ден на седмицата ще бъде белязан и от официалните данни за търговския баланс на Япония, както и от продажбите на едро и потребителските разходи в Канада. Внимание ще привлекат и далечните Нова Зеландия и Австралия, от където се очакват съответно данните за текущата сметка и индекса на водещите икономически индикатори.

В ранните часове на четвъртък се очаква статистиката за новозеландския брутен вътрешен продукт през първото тримесечие, както и предварителните данни за PMI индекса на Китай, изготвяни от HSBC.

По-късно през деня швейцарската национална банка (SNB) ще публикува годишния си финансов отчет за стабилност, който прави оценка на ситуацията в банковия сектор в страната. В еврозоната пък ще бъде обявена официалната статистика за движението на производствената дейност и сектора на услугите, като се очакват и отделни доклади за двете най-големи икономики във валутния блок – Германия и Франция.

Петъчният ден ще мине под знака на изявлението гуверньора на Централната банка на Япония Харухико Курода, като неговите коментари ще бъдат внимателно следени от инвеститорите за сигнали за бъдещите насоки на паричната политика на страната.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:14 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още