IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Миграционна вълна залива Европа

Вътрешната миграция ще балансира икономиката на Стария континент, но в страните с отлив на работна сила ще се изостри застаряването на населението

14:05 | 16.06.13 г. 1
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Миграционна вълна залива Европа

През последните няколко години се водят разгорещени дискусии относно това коя страна първа ще напусне еврозоната. Термини като „Grexit”, “Spexit” и „Quitaly” станаха част от речника на финансовите пазари. Имаше и предположения, че германците също ще напуснат. С този призив новата партия „Алтернатива за Германия“ се опитва да привлече избиратели.

Дали това ще се случи – предстои да разберем в следващите няколко години. Според статия в Market Watch има и други начини, ако искаме да напуснем еврозоната. Страните ще останат в еврозоната, но техните граждани са свободни да си тръгнат, когато поискат. А това изглежда, че в момента се случва. Европа започна да усеща последиците от голямата миграционна вълна, която може да се сравни по размери с преселението през XIX век в Америка и Австралия.

Някои казват, че това ще стабилизира единната европейска валута. Но ще остави големи проблеми за решаване в страните от периферията на Европа. И докато прогнозите за страни като Испания или Италия изглеждат повърхностни, то инвеститорите трябва да бъдат много внимателни, когато вземат решение дали да инвестират в тези страни, които са заплашени от спад на икономиката.

Когато времената са тежки, хората винаги са търсили по-добро място, на което да си изкарват прехраната. Положението в някои страни от периферията на Европа в последните три години наистина се е влошило. Затова не е изненада, че хората емигрират.

Цифрите са стряскащи. Италианските емигранти са се увеличили с една трета до 79 хиляди само миналата година. Традиционно италианците мигрират от по-бедните южни райони към по-богатите северни райони. Най-голям дял от тях се пада на младите хора. Половината от тях са на възраст под 40 години, като година преди това са били една трета.

Според проучване в Испания 70% от испанците под 30-годишна възраст са обмисляли да емигрират. Само за последните две години 2% от населението на Португалия вече живее в други страни. Данните показват двойно увеличение на цифрите от 2008 г. насам. 3 000 души пък напускат Ирландия всеки месец.

Не е изненада, че повечето от тях се местят да живеят в Германия. Повече от милион са имигрантите в Германия само за последната година, което според немския статистически институт е ръст с 13% в сравнение с година по-рано. Имигрантите са главно от Испания, Гърция, Португалия и Италия, като делът им се увеличава с 40 до 45% в сравнение с 2012 г. Някои пък се пренасочват към страни, в които успяват да си намерят работа – ирландците се местят в Англия, испанците – в Южна Америка, а италианците – в САЩ.

Никой не може да вини хората за това, което искат. В родните им страни наистина няма работа. Например, младежката безработица в Гърция е 62%. В Испания е 56%, а в Португалия – 42%, като се покачва всеки месец. В тези страни буквално и да искате няма да можете да си намерите работа в момента. Един ден положението ще се подобри, но не и сега, когато европейската икономика е в депресия.

Ако сте на 30 г. и все още нямате работа, то шансовете да си намерите са незначителни. Ако икономиката някога се възстанови, новото поколение ще трябва да разреши проблемите, създадени от старото. А при такива обстоятелства, миграцията е единственото логично нещо, което може да се случи сега.

Последна актуализация: 05:05 | 05.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

1
rate up comment 8 rate down comment 4
stoiloff
преди 10 години
НА ВИ СЕГА ГЛОБАЛИЗАЦИЯ!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още