IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

МВФ: Съкращенията в бюджета на САЩ са зле замислени

От фонда запазват прогнозата си за ръста на САЩ през 2013 г. на 1,9%, който обаче би могъл да е с до 1,75 процентни пункта по-висок без бързо фискално затягане

20:39 | 14.06.13 г.
МВФ: Съкращенията в бюджета на САЩ са зле замислени

Международният валутен фонд призова САЩ да анулират огромните съкращения във федералния бюджет, въведени от 1 март, определяйки ги като „изключително бързо и зле замислени“, съобщи BBC.

От финансовата институция посочиха в годишния си доклад за най-голямата икономика в света, че програмата за свиване на бюджетния дефицит ще бъде в тежест на растежа през настоящата година. Тя „може да се окаже най-силният насрещен вятър за потребителското търсене през следващите няколко тримесечия“, твърдят оттам.

По-бавното темпо на ръст може на свой ред да отложи нормализирането на пазара на труда, добавят от МВФ. 

„Бюджетните съкращения следва да бъдат заменени с разтеглена напред във времето комбинация от свиване на разходи за социални облаги и от нови приходи“, смятат от фонда.

Оттам обаче добавиха, че като цяло американската икономика се подобрява.

От финансовата институция запазиха прогнозата си за разширяването на брутния вътрешен продукт на САЩ през 2013 г. на ниво от 1,9%, но подчертаха, че той би могъл да е с до 1,75 процентни пункта по-висок без бързото затягане на фискалната политика.

Рисковете за икономическата перспектива обаче изглежда клонят умерено към повишение, изтъкват от МВФ, цитирани от MarketWatch.

От финансовата институция са притеснени за финансовото напрежение, което отново се появи в еврозоната, и за влиянието на по-бавния ръст на някои развиващи се пазари, което може да се отрази на САЩ чрез търговията и финансовите канали.

От фонда за пореден път призоваха САЩ да повиши тавана по дълга си, докато осъществява дългосрочно понижаване на бюджетния си дефицит.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 02:05 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още