IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Икономическият растеж във Великобритания се ускори до 0,6%

Разширяването е във всички икономически сектори, но все още БВП остава под нивата от преди рецесията през 2008-2009 г.

13:35 | 25.07.13 г.
Автор - снимка
Редактор
Икономическият растеж във Великобритания се ускори до 0,6%

Икономиката на Великобритания се е разширила с 0,6% през второто тримесечие, сочат данни на британската Служба за национална статистика, цитирани от BBC.

Растежът се е ускорил спрямо отчетените 0,3% през предходното тримесечие и оправда напълно очакванията на анализаторите. Сравнен с резултата от второто тримесечие на 2012 г., брутният вътрешен продукт е нараснал с 1,4%.

Настоящата оценка за растежа през второто тримесечие е първоначална, след сезонно изглаждане и се базира върху приблизително 44% от данните за икономическата активност.

БВП се е увеличил във всички сектори на строителството, производството и услугите, подчертаха от статистическата служба.

Днешните данни означават, че икономиката вече е възстановила почти половината от свиването си със 7,2% по време на рецесията от 2008-2009 г., като БВП остава с 3,3% под достигнатия преди рецесията връх.

Секторът на услугите се е разширил с 0,6% през периода април-юни на тримесечна база и остава само с 0,2% под рекордно високото ниво, регистрирано в началото на 2008 г. Секторът е с най-голям дял в британския БВП с около 80% и осигурява най-големия принос за растежа на икономиката.

Строителството е отскочило с 0,9%, но остава с 16,5% под върховото си постижение, докато производството се е разширило с 0,4%, но е с 10,2% под нивото си от преди рецесията.

„Тези числа са по-добри от прогнозата“, заяви британският министър на финансите Джордж Озбърн. „Великобритания запазва хладнокръвие, ние се придържаме към плановете си и британската икономика се подобрява, но предстои още дълъг път и съм наясно, че нещата все още са много тежки за домакинствата“, добави той.

След като данните за растежа оправдаха очакванията, публикуването им на практика не се отрази върху цените на акциите на лондонската фондова борса.

Британската лира обаче поевтиня с под половин цент спрямо щатския долар до 1,533 долара за паунда, загатвайки, че някои участници на пазара смятат, че данните може да подкрепят прилагането на допълнителни монетарни стимули от страна на Английската централна банка.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 05:58 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още