IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Инфлацията във Великобритания се ускори до 2,7%

Ръстът ще продължи, като Английската централна банка може би e малко оптимистична, че инфлацията ще се движи към целта й от 2%, коментира икономист

13:54 | 18.06.13 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Инфлацията във Великобритания се ускори до 2,7%

Инфлацията във Великобритания е нараснала повече от прогнозите на експертите през май, покачвайки се значително над целта на английските централни банкери от 2%.

Потребителските цени са се покачили с 2,7% спрямо година по-рано в сравнение с 2,4% през април според оповестените днес данни на националното статистическо бюро (ONS). Средната прогноза на анкетираните от Bloomberg 36 икономисти беше за покачване от 2,6%. Ръстът на месечна база пък е 0,2%.

"Инфлацията ще продължи да се покачва в близкото бъдеще, нараствайки до около 3 на сто", коментира Филип Ръш, икономист от Nomura International Plc в Лондон. "Английската централна банка (ВоЕ) може би e малко оптимистична в прогнозите си, че инфлацията ще се движи надолу към целта в средносрочен план", отбеляза още той.

Цените в сферата на транспорта оказаха най-голям натиск за повишаване на инфлацията на Острова през май. Самолетните билети поскъпнаха с 22 на сто спрямо април, достигайки рекордни стойности за петия месец на годината. Цените при облеклата и обувките също отбелязаха чувствителни повишения.

Базисната инфлация, която изключва храните, цигарите, алкохола и енергийните продукти е отчела повишение с 2,2% през май спрямо 2 на сто през предходния месец. Инфлацията при цените на дребно, използвана като основа за пазарите на инфлационно индексирани облигации, е достигнала 3,1% в сравнение с 2,9 на сто през април.

Притесненията относно покачващите се цени предизвикаха английските централни банкери да блокират предложението на напускащия управител Мървин Кинг за повече количествени улеснения с цел подпомагане на инерцията на икономиката.

През този месец ВоЕ запази своята програма за изкупуване на обезпечени облигации в размер на 375 млрд. паунда. Протоколът от заседанието, който ще бъде публикуван утре, ще даде ясен отговор на въпроса дали Кинг и други двама негови колеги са оказвали натиск за увеличаване на програмата с допълнителни 25 млрд. паунда.

На фона на икономическите данни от Острова паундът подобрява позициите си спрямо щатския долар след понижението от понеделник. GBP/USD се изкачва до 1,5682 по време на търговията в Европа, което обаче продължава да е с 0,24% надолу за деня. Британската валута най-вероятно ще намери подкрепа при 1,5643 долара за паунд – най-ниското ниво от 13 юни насам.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 04:05 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още