IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Европейските компании отчетоха най-добър месец от 2 години през август

Съвкупният индекс на бизнес активността в региона нарасна до 51,5 пункта, а в Германия покори 7-месечен връх

14:16 | 04.09.13 г.
Автор - снимка
Редактор
Европейските компании отчетоха най-добър месец от 2 години през август

Компаниите от държавите-членки на еврозоната регистрираха най-добрия си месец от над 2 години през август, след като поръчките се увеличиха за пръв път от средата на 2011 г., сочи проучване на базирания в Лондон институт Markit, цитирано от Ройтерс.

От агенцията тълкуват резултата като знак, че икономиката на региона ще се разшири леко през настоящото тримесечие.

Индексът на бизнес активността в еврозоната, съставян от Markit, е нараснал до 51,5 пункта през миналия месец от 50,5 пункта през юли. Това е най-силното темпо на разширяване на активността от юни 2011 г., макар то да остана малко под първоначалните данни за ръст до 51,7 пункта.

Подиндексът за новите поръчки, на който се гледа като на изпреварващ индикатор за растежа, се е повишил до 51 пункта, като това е първият му резултат над 50 пункта, разделящи разширяването на активността от нейното свиване, от юли 2011 г.

„Възстановяването в еврозоната изглежда по-всеобхватно, като повече сектори и държави излизат от рецесията“, заяви Крис Уилямсън, главен икономист в Markit. „Макар че картината се подобрява, резултатите от изследването все още са съвместими само със съвсем скромен икономически растеж“, добави той. Според него икономиката на еврозоната ще се разшири с едва 0,2% през настоящото тримесечие.

Регионът се измъкна от продължилата година и половина рецесия през второто тримесечие на 2013 г., когато икономиката му се разшири с 0,3% благодарение основно на Германия и Франция.

Бизнес активността в сектора на услугите, който осигурява най-голямата част от брутния вътрешен продукт на региона, се е разширила до 50,7 пункта през август от 49,8 пункта през предходния месец, като това е първото ѝ преминаване над границата от 50 пункта от началото на 2012 г.

Оптимизмът на компаниите за бъдещата им дейност също се е повишил до 17-месечен връх. Те обаче не са достатъчно уверени, за да започнат отново да наемат служители, и са съкратили персонал за 20-ти пореден месец, при това с по-бързо темпо от това през юли.

„Продължаващата загуба на работни места предполага, че основното внимание на Европейската централна банка ще бъде съсредоточено върху това да увери пазарите, че лихвените проценти няма да нарастват в обозримо бъдеще“, смята Уилямсън, визирайки предстоящото заседание за определяне на насоките на монетарната политика на финансовата институция.

Последна актуализация: 23:42 | 05.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още