IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Еврозоната отчете минимална инфлация от 0,1% през август

Икономиката на еврозоната остава крехка, а безработицата все още е твърде висока, смята Марио Драги

15:15 | 16.09.13 г. 1
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Еврозоната отчете минимална инфлация от 0,1% през август

Потребителските цени в еврозоната ca се придвижили нагоре с минималните 0,1% на месечна база през август след спада от 0,5 на сто през юли. Годишната инфлация на потребителските цени пък е паднала до 1,3 на сто в сравнение с 1,6% през юли, съобщава Ройтерс.

Според публикувания в понеделник доклад на европейската статистическа служба Евростат инфлацията остава далеч под целта на Европейската централна банка (ЕЦБ) от близо 2%. Данните дават основание за очаквания, че банката ще запази лихвените си проценти на сегашните нива за продължителен период от време, за да спомогне на възстановяването.

Президентът на ЕЦБ Марио Драги обяви в понеделник, че икономиката на еврозоната, която излезе от рецесията през второто тримесечие, остава "крехка", а безработицата е "все още е твърде висока".

Друг публикуван в понеделник доклад показа, че разходите за труд в еврозоната са нараснали с най-бавния си темп в последните четири години през второто тримесечие. Анализатори видяха в данните знак, че задлъжнелите икономики в рамките на валутния блок стават все по-конкурентни на фона на ниската инфлация.

Номиналните почасовите разходи за труд в 17-те страни, използващи еврото, са нараснали с 0,9% в периода април-юни след увеличението с 1,7% през първото тримесечие, сочат данните на Евростат.

Като положителен знак може да се отчете, че в Ирландия и Португалия – две от страните, които пострадаха най-тежко от финансовата криза в последните години, разходите за труд са се покачили с по-ниско от средното за блока темпо.

Разходите на труд в третата по сила икономика в еврозоната – Италия, са забавили чувствително разширението си до 0,6% спрямо 2,5 на сто през първото тримесечие.

Друга от проблемните икономика в рамките на съюза – Испания, от своя страна отчете 0,3-процентов спад на цената на труда.

В Германия, която е отговорна за повече от половината от износа на еврозоната, разходите за труд са нараснали с 1,8%, което е спад от скока от 3,7% през първото тримесечие.

По-слабо покачване е отчетено във Франция – втората по големина икономика на блока, където ръстът е бил с 0,5 на сто след минималното увеличение от 0,1% през предходния период.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 02:41 | 08.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 1 rate down comment 3
lyusien
преди 10 години
Е Ц Б трябва отново да намали лихвите Инфлацията е ниска икономиката започва да се измъква от кризата но се нуждае от още стимули Мисля че на следващото си събиране Е Ц Б ще намали отново основната лихва с 0.25 базисни пункта Марио Драги е много по-решителен от предишния председател Жан Клод Трише
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още