IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Индустриалната активност в еврозоната се е свила с 1,5% през юли

Най-значително отстъпление е отчетено в Гърция, докато Естония се е представила най-добре сред страните от ЕС

13:45 | 12.09.13 г. 5
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Индустриалната активност в еврозоната се е свила с 1,5% през юли

Еврозоната отчете спад на индустриалната активност през юли, воден от пониженията при част от основните членове на валутния блок, пише WBP Online.

Индустриалното производство в 17-членния валутен съюз е отстъпило с 1,5% през седмия месец на годината. Ревизираната оценка за юни пък показва ръст от 0,6%, сочат публикуваните в четвъртък данни на Европейския статистически орган Евростат.

Измерена на годишна база, продукцията е намаляла с 2,1% през юли в сравнение с отстъплението от 0,4 на сто през предходния месец. За сравнение анкетираните по-рано анализатори очакваха спадове на месечна и годишна база от съответно 0,3% и 0,2 на сто.

На ниво Европейски съюз (ЕС) индустриалното производство се е смъкнало през юли с 1% на месечна база след ръста от 0,9 на сто месец по-рано. Индикаторът отчете отстъпление и на годишна база – с 1,7%. През юни пък не бе регистрирано изменение.

Производството на дълготрайни потребителски стоки е намаляло с 3,9% в еврозоната и с 1,8 на сто в целия ЕС през юли спрямо година по-рано.

Докладът на Евростат показва, че сред страните членки, за които има налични данни, индустриалното производство е отстъпило в петнадесет от тях, увеличило се е в други седем и е останало без изменение в Словения.

Най-голям спад е регистриран в Гърция (-8,2%), следвана от Ирландия (-7,9%) и Малта (-7,7%). Най-голямо увеличение пък се наблюдава в Естония (7,8%), Румъния (7,3%) и Полша (3,8%).

Германското индустриално производство е отстъпило с 1,7% през юли на месечна база след пропадането с 2% през юни. Трети пореден спад е отчетен и във Франция – с 0,6 на сто. В предходните два месеца индикаторът отстъпи съответно с 0,6% и 1,4 на сто.

Най-новите данни, предоставени от Италианския национален статистически институт Istat, пък показаха, че индустриалното производство в третата по големина икономика в еврозоната е спаднало с 1,1% през юли след ръста от 0,3% през предходния месец.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 16:03 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

5
rate up comment 0 rate down comment 0
SSIW
преди 10 години
Ами една част от нея, ако не се лъжа, наскоро отиде точно там (марсо-хода) ;) , само че това което казвам е в малко по-друга посока: АКО си поставим за цел да гоним ПЪЛНА ЗАЕТОСТ на хората (пет дена в седмицата при мин. 8 работни часа), при това ниво на технологиите, стоките и услугите, които ще бъдат произведени , планетата ни няма физическата възможност да консумира такъв обем от стоки и услуги. Апък отново на твоя въпрос: и към настоящия момент, огромни количества , най-разнообразна продукция си погива, заради заради липса на реализация.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 3 rate down comment 0
deant
преди 10 години
Аз пък съм далече от мисълта, че всичко що е произведено се реализира. За храните знаем, че 1/3 отива директно на ***. При поне толкова гладуващи по света. Ама понеже не са изкарали парички да си купят храна, по-добре е да я изхвърлим! Щото безплатен обяд няма хехе.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 0 rate down comment 1
rainmaker
преди 10 години
и къде отива според теб произведената продукця, на марс?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 6 rate down comment 1
SSIW
преди 10 години
Даже и теоретично да раздадем пари на калпак за потребление ( т.е. да заобиколим въпроса от къде ще се появят средствата в хората), консумацията ни, не е в състояние да настигне производителността, просто това е обективната реалност: индивида (при това ниво на технологичен напредък) ще произведе през трудовия си живот, несравнимо повече продукция от колкото е в състояние да изконсумира. На кого(и срещу какво) ще пласираме, така явилата се разлика в тези обеми на произведената и консумирана продукция, за да може да се осигурява заетост за работещия?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 2 rate down comment 1
deant
преди 10 години
Само "напред" и на "нагоре"! Нали господин Барозу? Жалко, че за оставка няма време. Скоро идват Евроизбори...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още