IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Инвеститорското доверие в еврозоната достигна най-високо ниво от над 2 години

Индексът, изчисляван от Sentix, излезе на положителна територия за първи път от юли 2011 г.

14:08 | 09.09.13 г. 1
Инвеститорското доверие в еврозоната достигна най-високо ниво от над 2 години

Инвеститорското доверие в еврозоната през септември е излязло на положителна територия за първи път от повече от две години, след като инвеститорите приветстваха края на рецесията в региона, предаде Ройтерс.

Изследователската група Sentix съобщи, че изчисляваният от нея индекс на инвеститорското доверие се е повишил до 6,5 пункта през септември от -4,9 пункта през август. Това е и най-високото равнище на индикатора от май 2011 г., като той е на положителна територия за първи път от юли 2011 г.

Нивото на индекса е значително по-високо, отколкото очакваха анализаторите. Анкетирани от информационната агенция икономисти прогнозираха, че измерителят ще се повиши до -2,8 пункта.

„Това е вторият най-силен ръст на индекса от началото на 2003 г.“, коментира анализаторът от Sentix Себастиан Ванке.

Инситтутът е анкетирал 893 инвеститори между 5 и 7 септември, които са били по-оптимистично настроени за сегашната бизнес ситуация в сравнение с преди шест месеца.

Индексът за инвеститорското доверие в Германия – двигателят на икономическия растеж в еврозоната - се е повишил до най-високо равнище от август 2011 г., като е достигнал 28,4 пункта през септември в сравнение с 20,3 пункта през август.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 04:49 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 2 rate down comment 0
Батя
преди 10 години
Малко по малко се подреждат нещата.Скоро и тук реотана ще загрее и БФБ ще продължи мощното рали!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още