IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Добивната промишленост на Австралия се задъхва заради Китай

Инвестициите в този сектор са големи, но през следващите години се очаква да намаляват

10:36 | 25.09.13 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Добивната промишленост на Австралия се задъхва заради Китай

Напрежението върху управляващите в Австралия се увеличава, след като добивния сектор на страната продължава да изпитва трудности след дългите години на подем, генерирайки шокове за икономиката и заплаха за растежа.

Не е тайна, че икономиката на Австралия стана твърде зависима от добивната промишленост и износа на добитите суровини към Китай, пише WBP Online. Обаче хубавата приказка е към своя край и сега страната плаща цената.

Централната банка на Австралия (Reserve Bank of Australia, или RBA) очерта какво означава това за бъдещата стабилност на икономиката в своя шестмесечен преглед на финансовата стабилност.

Според последните данни перспективите пред икономиката на страната на кенгуруто не са никак добри. Нивото на безработицата е 5,8% и е най-високото от почти четири години насам.

Анализаторите на Standard Chartered считат, че трябва да бъдат създадени повече работни места в секторите, различни от добивния, за да може да се компенсира дупката в този сектор. Докато през 2012 г. са били открити 163 хил. нови работни места, то само за осем месеца през тази година са създадени само 72 хил., като от тях само 5200 души работят на пълен работен ден.

Докато инвестициите в другите сектори продължават да са малко, то в добивния те са големи, но анализаторите от Standard Chartered предвиждат в следващите години да намаляват.

От 2001 г. насам търговският дефицит на Австралия бе ниско заради бума в добивната промишленост и рекордната търговия. Заради по-слабото представяне на износа дефицитът по текущата сметка на страната, който в момента е около 3-4% от брутния вътрешен продукт (БВП), е много вероятно да се разшири, увеличавайки зависимостта от международно финансиране.

През август RBA понижи перспективите пред икономиката. Банката очаква темпът на растеж през 2013 г. да бъде 2,25%, ревизиран надолу от първоначалните 2,5%. През второто тримесечие икономиката на Австралия се разшири с 2,6% на годишна база.

В усилията си да стимулира икономическия растеж от 2011 г. насам RBA понижи седем пъти основния лихвен процент, към който са привързани лихвите по ипотечните заеми и други лихвени проценти. В момента основната лихва е 2,5% - най-ниската от половин век.

Нестабилността на финансовите пазари се увеличи най-вече в средата на годината, когато Федералният резерв на САЩ даде първите сигнали, че може да намали обема на програмата си за покупки на облигации по-късно през годината. RBA заяви, че след това доходността по облигациите на страната се е увеличила, което впоследствие е подобрило нагласите на пазара и е понижило апетита за риск на инвеститорите.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 16:54 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още