IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Осем предизвикателства пред новото правителство на Австралия

Свиването в търсенето на суровини, поскъпващият местен долар и състоянието на публичните финанси са само част от проблемите

09:15 | 15.09.13 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Осем предизвикателства пред новото правителство на Австралия

След като на изборите в Австралия консервативната Либерално-национална коалиция спечели битката с лявоцентристката Лейбъристка партия, опитала се да изведе страната на кенгуруто от финансовата криза, сега тя поема кормилото на управлението в момент, в който перспективи за развитието на икономиката на Австралия са променливи.

В постоянно изменящата се и изпълнена с предизвикателства международна среда новото правителство на Австралия трябва да вземе трудни решения и ще му е нужно повече от късмет, за да запази звездния икономически растеж на страната. Ето кои, според MarketWatch, са осемте критични проблема, с които новото управление трябва да се справи:

1. Завидният силен и последователен икономически растеж на Австралия, ниската безработица и повишеният стандарт на живот, подкрепени от разширяването на връзките с развиващите се страни и най-вече с Китай и Индия, както и търсенето на суровини.

Но Китай и Индия забавят своя растеж. Дори и темпът на растеж да е над този на развитите страни, промяната в двигателите на растежа (преориентиране от растеж, движен от инвестициите, към такъв, задвижван от потреблението) означава, че търсенето на суровини за производство ще се свие.

Увеличеният капацитет вследствие на агресивните инвестиции в последните няколко години също ще се отрази негативно и ниското търсене ще окаже натиск върху цените и обемите.

2. Бумът в търсенето на суровини, ролята на Австралия като снабдител за Китай, рейтингът от ААА, осигуряващ убежище, и относително високите лихвени проценти покачиха стойността на австралийския долар, отслабвайки обаче конкурентоспособността на производството, търговията на дребно, туризма, образованието и сектора на здравеопазването, които са най-големите работодатели в страната.

3. От 2001 г. насам търговското салдо на Австралия бе ниско заради бума в добивната промишленост и рекордната търговия. Заради по-слабото представяне на износа дефицитът по текущата сметка на страната, който в момента е около 3-4% от брутния вътрешен продукт (БВП), е много вероятно да се разшири, увеличавайки зависимостта от международно финансиране.

4. Публичните финанси – и националните, и щатските – се влошават, защото силният растеж в сектора на суровините вече не компенсира слабото вътрешно търсене. Събираемостта на приходите също е незадоволителна, което може да доведе до хронични бюджетни дефицити.

Последна актуализация: 10:44 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още