IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Австралия може да продължи с лихвените понижения до нивото от 2%

Перспективата пред инфлацията е достатъчно благоприятна за това, смятат местни икономисти

13:24 | 08.05.13 г.
Автор - снимка
Редактор
Австралия може да продължи с лихвените понижения до нивото от 2%

Централната банка на Австралия вероятно ще продължи да понижава лихвените проценти и през следващите 12 месеца, орязвайки основната лихва с още 0,75 проценти пункта до 2% до началото на 2014 г., смятат от Westpac, една от най-големите банки в страната, цитирани от MarketWatch.

Прогнозата бе направена, след като вчера централната банка изненада повечето анализатори, понижавайки основната лихва до рекордно ниските 2,75%, осигурявайки подкрепа за икономиката, докато много сектори в нея страдат от скъпия австралийски долар.

„Очакваме централната банка да допълни майското понижаване с 25 базисни пункта и с още 25 базисни пункта през юни. Очаква се нивото на лихвата евентуално да се оттласне от дъното от 2% през първото тримесечие на 2014 г.“, заяви главният икономист на Westpac Бил Евънс.

С тази своя прогноза кредитната институция се присъединява към Macquarie Bank, която предвижда понижаване на основната лихва до 2% още от октомври 2012 г.

Повечето икономисти обаче смятат, че централната банка е близо до прекратяването на понижаването на лихвата, след като предприе подобни ходове 7 пъти от края на 2011 г. досега, за да подкрепи възстановяването във всички сектори на икономиката освен добивния, в който се очаква бумът да достигне върха си по-късно през годината.

Евънс твърди, че перспективата пред инфлацията в Австралия е достатъчно благоприятна, за да позволи на централната банка да продължи да понижава лихвените проценти. Инфлацията в страната се вмества в желания от централната банка диапазон между 2% и 3%, като през първото тримесечие достигна 2,5% на годишна база. Очаква се финансовата институция да представи прогнозата си за ръста на цените за периода 2013-2014 г. в петък.

„Реалното ключово ново на развитие през последните няколко седмици бе доказателство за дори още по-ниска от очакваната траектория при инфлацията“, посочва Евънс. Централната банка „явно е склонна да предприеме по-нататъшни действия“, добави той.

Главният икономист на Westpac очаква също световната икономика да нараства бавно догодина, с близо 3%, докато последната оценка на Международния валутен фонд е за разширяването ѝ с 4%. „Заплахата от катаклизми в Европа се запазва повече от всякога. Развитието в САЩ не е убедително“, обосновава се той.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:41 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още