IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Цените на производител в еврозоната останаха без изменение през август

На годишна база индикаторът е отстъпил с 0,8% през осмия месец

13:00 | 04.10.13 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Цените на производител в еврозоната останаха без изменение през август

Цените на производител в еврозоната не са отчели изменение през август спрямо предходния месец, когато растежът бе с 0,2%, сочат данните на европейската статистическа служба Евростат. На годишна база индикаторът е отстъпил с 0,8% през осмия месец, докато през юли не е имало изменение.

Анкетираните от Bloomberg aнализатори очакваха увеличение на първия показател с 0,1% и спад с 0,5 на сто при втория.

На ниво Европейски съюз (ЕС) производствените цени през август са се повишили с 0,1%. На годишна база пък е отчетен спад с 0,3 на сто.

Изключвайки силно волатилните цени на енергийните продукти, измерителят е нараснал както в еврозоната, така и в целия ЕС, с 0,1 на сто през август спрямо предходния месец. Енергийните цени във валутния съюз пък са се повишили с 0,2%, докато в целия блок покачването е било с 0,3 на сто.

Сред страните от ЕС, за които Евростат предоставя данни, най-голям ръст на цените спрямо предходния месец е отчетен в Естония (1,7%), Дания (1,1%) и Ирландия (1,0%). Най-значителен спад пък се е наблюдавал в Белгия (-1,4%), Румъния (-0,6%), Литва и Полша (-0,2%).

Изключвайки енергийния сектор, на годишна база производствените цени са се покачили с 0,3% в еврозоната и с 0,5 на сто в ЕС. Цените на енергията във валутния блок пък са намалели с 3,3%, докато в ЕС спадът е бил с 2,6 на сто.

На годишна база най-значителен ръст на цените е отчетен в Естония (9,7%), Дания (3,2%), Ирландия (3,0%) и Великобритания (2,5%). Най-голям спад пък е имало в България (-2,9%), Кипър (-2,7%), Литва (-2,5%) и Италия (-2,3%).

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:12 | 09.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още