IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Продажбите на дребно в еврозоната изненадаха приятно пазарите

Индикаторът постигна по-добър от очакваното резултат както на месечна, така и на годишна база през август

13:59 | 03.10.13 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Продажбите на дребно в еврозоната изненадаха приятно пазарите

Продажбите на дребно в еврозоната през август изненадаха приятно анализаторите, отправяйки нов сигнал към пазарите, че икономиката на валутния блок бележи възход в последните месеци.

Обемът на търговията на дребно в рамките на 17-членния валутен съюз с нарасна 0,7 на сто през осмия месец на месечна база спрямо 0,5% през юли, сочат данните на Европейската статистическа служба Евростат. Резултатът надхвърли очакванията на експертите за ръст от едва 0,2%, съобщава WBP Online.

Индикаторът постигна по-добър от очакваното резултат и на годишна база. Търговията на дребно се е свила с 0,3% през август при пазарни очаквания за спад от 1,5 на сто. Месеч по-рано пък измерителят отбеляза понижение с 0,7%.

На ниво Европейски съюз продажбите на дребно са нараснали с 0,4% през август спрямо предходния месец и с 0,3 на сто на годишна база.

Сред държавите-членки, за които Евростат представи данни, общата търговия на дребно на месечна база се е увеличила в четиринадесет, отстъпила е в други шест и е останала стабилна само в Дания. Най-големи ръстове са отчетени в Португалия, Испания и Словения, а най-големите спадове – в Люксембург, Великобритания и Белгия.

По-рано през деня стана ясно, че секторът на услугите в еврозоната е отбелязал още един месец на експанзия през септември. Окончателните данни на Markit Economics показаха растеж на непроизводствената активност в 17-членния валутен блок до 52,2 пункта спрямо 50,7 пункта през август. Резултатът надхвърли леко очакванията на експертите за ръст до 52,1 пункта.

"Окончателните данни потвърждават по-ранната оценка, според която еврозоната се намира в най-силното си тримесечие от повече от 2 години насам. На фона на скоростта на разширяване през септември изследването е добър знак за продължаване на растежа в последното тримесечие на годината", отбеляза Крис Уилямсън, главен икономист в Markit и автор на доклада.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 07:13 | 06.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още