IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Индустриалното производството в еврозоната се върна към растеж

Най-значителни разширения на дейността през август са отчетени в Португалия, Малта и Чехия

13:18 | 14.10.13 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Индустриалното производството в еврозоната се върна към растеж

Еврозоната отчете подобрение на индустриалната дейност през август, след като и двете най-големи икономики в рамките на валутния блок се върнаха към растеж.

Индустриалната продукция във валутния съюз се е увеличила с 1% през осмия месец след ревизирания спад от 1 на сто месец по-рано, сочат данните на европейската статистическа служба Евростат.

Измерена на годишна база, продукцията е намаляла с 2,1% спрямо отчетеното годишно понижение от 1,9% през юли.

За сравнение, анкетираните от Reuters aнализатори прогнозираха покачване с 0,8% на месечна и спад от 2,5% на годишна база.

На ниво Европейски съюз индустриалното производство е отчело подобрение с 0,5% на месечна база. Спрямо август 2012 г. пък отстъплението е в рамките на 1 на сто.

Най-големи увеличения спрямо предходния месец се наблюдават в Португалия, Малта и Чехия, отчитащи покачвания от съответно 8,2%, 7,2% и 4,7%.

Индустриалното производство в Германия се е подобрило през август над прогнозите на анализаторите. Ръстът от 1,4% нахвърли предварителните очаквания за покачване с 1,1%.

Френското индустриално производство се повиши с 0,2 % през август спрямо спада от 0,7 на сто месец по-рано. Въпреки покачването индикаторът остана под прогнозите за растеж от 0,6 на сто.

Производството в Италия спадна с 0,3% през осмия месец след ревизираното понижение от 1% през предходния месец. Прогнозите на експертите бяха за отстъпление в рамките на 0,7%.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 23:32 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още