IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

МВФ също понижи очакванията си за растежа на развиващите се страни

Финансовата институция запази оценката си за перспективите пред развитите икономики

17:16 | 08.10.13 г.
Автор - снимка
Създател
МВФ също понижи очакванията си за растежа на развиващите се страни

След като вчера Световната банка понижи прогнозата си за растежа на развиващи се страни от Източна Азия, днес Международният валутен фонд (МВФ) понижи прогнозата си за растежа на развиващите се икономики, но запази оценката си за перспективите пред развитите страни, пише CNBC.

В последния си анализ на състоянието на световната икономика МВФ прогнозира, че за 2013 г. развиващите се страни ще растат средно с 4,5% на годишна база. Оценката е ревизирана в посока надолу от дадената преди три месеца прогноза за растеж от 5%. Институцията преразгледа и прогнозата си за напредъка на развиващите се икономики през 2014 г. - Фондът понижи очакванията си до ръст от 5,1 на сто.

Оценката за икономическия растеж на развитите страни, които включват еврозоната, САЩ, Великобритания, Япония и Канада, за 2013 г. е 1,2%, а за 2014 г. - 2%. Икономиката на Европейския съюз ще се разшири с 1,3% през 2014 г., посочват от финансовата институция.

Прогнозите на институцията за икономическия растеж на Китай бяха понижени до7,5% от 7,75% за периода 2013-2014 г.

Темпът на растеж на реалният брутен вътрешен продукт (БВП) на нововъзникващите пазари и на развиващите се икономики е разочароващ, докато растежът на БВП на развитите държави до голяма степен се движи в очакваните граници.

Причините за слабия растеж се крие в различията между нововъзникващите пазари и развиващите се икономики и могат да доведат до принудително затягане, стабилизиране или понижаване на цените на суровините, по-слаба политическа подкрепа и забавяне на кредитната активност след период на остър финансов срив.

Бразилия, Русия, Индия и Китай (БРИК) са сред тези държави, чиято прогноза за икономически растеж бе понижена най-много. За 2013 г. МВФ ревизира надолу прогнозата си за растежа на Русия, Индия и Китай, докато за 2014 г. смъкна оценката си и за четирите страни. Очакванията на МВФ за растежа на Индия за 2013 г. вече е 3,8%, а през 2014 г. - 5,1 на сто.

През първата половина на 2013 г. растежът в Азия като цяло се забави и бе по-слаб от предвидения в доклада на МВФ за състоянието на световната икономика „World Economic Outlook“ за април 2013 г. Причината е резкия спад в темпа на растеж на Китай, който се отрази на производствената активност в повечето от развиващите се страни в Азия, включително чрез веригата на доставките. Индия пък се изправи пред ограничено предлагане.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 15:26 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още