IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

МВФ одобри отпускането на спасителен заем от 770 млн. евро на Ирландия

Общите плащания към Дъблин по Разширената финансова подкрепа достигнаха 21,43 млрд. евро

11:15 | 26.09.13 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
МВФ одобри отпускането на спасителен заем от 770 млн. евро на Ирландия

Международният валутен фонд (МВФ) одобри отпускането на заем на стойност 770 млн. евро за Ирландия, съобщава WBP Online. Решението бе обявено от организацията в сряда след одобряване на последния преглед на кредитната програма на страната.

Постигането на съгласие за новата спасителна мярка за островната страна дойде, след като Изпълнителният съвет на МВФ приключи 11-ия преглед на резултатите на Ирландия в рамките на 3-годишната икономическа програма, която беше одобрена през декември 2010 г.

С пускането на поредната спасителна сума общите плащания към Дъблин по Разширената финансова подкрепа (Extended Fund Facility – EFF) достигат 21,43 млрд. евро.

Споразумението с Ирландия е част от цялостния международен спасителен пакет, достигащ 85 млрд. евро – усилие, реализирано както с подкрепата на Европейската централна банка (ЕЦБ), така и със заеми от Дания, Швеция и Великобритания. Целта на финансовия пакет е да "възстанови доверието и финансовата стабилност", декларираха нееднократно представители на МВФ.

"Пакетът включва планове за основно преструктуриране на ирландската банкова система и за защита на публичните финанси", посочват от МВФ. "Реформите за възстановяване на дългосрочния потенциал за растеж на икономиката също са част от програмата", допълват още от организацията.

Ирландската икономика се разшири с 0,4% в периода април-юни на тримесечна база. Въпреки това националното стопанство се сви с 1,2 на сто на годишна база след отстъпление в износа и вътрешното търсене.

Междувременно трудовата заетост се разшири с 1,8% спрямо същия период на предходната година, давайки допълнителна надежда за перспективите пред икономиката през втората половина на 2013 г.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:40 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още