IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Ирландия ще търси 10 млрд. евро кредит

Правителството ще използва средствата само ако е необходимо, след като излезе от спасителната програма

13:06 | 06.09.13 г. 1
Ирландия ще търси 10 млрд. евро кредит

Ирландия ще търси кредит в размер на 10 млрд. евро, след като спасителната програма на европейските власти и Международния валутен фонд (МВФ) за страната бъде приключена по-късно през годината, съобщи финансовият министър на страната Майкъл Нуунан, цитиран от Ройтерс.

Нуунан подчерта, че “парите ще бъдат използвани само ако е необходимо”.

Лихвите по ирландските облигации устойчиво намаляват от 2011 г., когато регистрираха пикови равнища, което положи добра основа за излизането на страната от спасителната програма, коентира информационната агенция.

Освен това Ирландия се очертава да е първата държава от Евросъюза, потърсила помощ, която успешно е изпълнила условията на кредиторите, което също е важно за икономиката на общността.

Нуунан изрази надежда да се постигне договорка за кредитната линия без да се поставят допълнителни условия пред правителството на страната.

“Ако разполагаме с кредитна линия, еквивалентна на дефицита за една цяла година, т. е. около 10 млрд. евро, тогава ако нещо се случи, ще имаме резервен инструмент, от който да се възползваме”, поясни финансовият министър на Ирландия.

Още миналия месец стана ясно, че Дъблин търси предварително споразумение за кредит, за да подсигури излизането от режима на спасителната програма. Тази седмица председателят на Еврогрупата Йерун Диселблум потвърди, че еврозоната също ще подкрепи страната, но не навлезе в подробности.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 01:02 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

1
rate up comment 1 rate down comment 3
jelenski
преди 10 години
Ирландците не се страхуват да вдигнат малко дефицита
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още