IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Ирландия втвърди тона към кредиторите

Няма да позволим ирландската икономика да се превърне в експеримент за застъпниците на строгите икономии, коментира вицепремиерът Гилмор

08:34 | 10.09.13 г. 4
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Иймън Гилмор. <em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Иймън Гилмор. Снимка: Ройтерс

Международните кредитори третират Ирландия като икономически експеримент – така вицепремиерът Иймън Гилмор коментира искането на „тройката“ кредитори догодина Дъблин да предприеме мерки за съкращаване на разходите и увеличаване на данъците на стойност над 3 млрд. евро.

Гилмор подчерта, че кредиторите на страната трябва да смекчат изискванията си, тъй като ако бъдат предприети, ще застрашат крехкото икономическо възстановяване и ще причинят сериозни социални вълнения.

„Няма да позволим ирландската икономика да се превърне в икономически експеримент за застъпниците на строгите икономии. Само мерките за икономии не са достатъчни за икономическото възстановяване и социалната стабилност“, коментира той, цитиран от FT.

Иймън Гилмор настоява, че съкращенията на стойност над 3 млрд. евро не са необходими, за да изпълни Ирландия поставените от кредиторите фискални цели и да свие бюджетния дефицит под 3% до 2015 г.

Коментарите на Гилмор идват в момент, в който напрежението около мерките за икономии в Ирландия неимоверно нараства. Откакто икономиката на страната се срина през 2008 г., Дъблин приложи мерки за „затягане на коланите“ за 28 млрд. евро, изчислява изданието.

Моментът обаче е и доста чувствителен от гледна точка на взаимоотношенията с Брюксел, още повече, че някои представители на Европейския съюз (ЕС) се опасяват, че страната ще има нужда от допълнителни средства, след като излезе от сегашната спасителна програма през декември.

Всеки знак, че Ирландия е на път да се откаже от затягането на коланите може отново да разпали спекулациите дали е способна да изплаща и без това високия дълг точно в момента, в който правителството се готви да се върне на пазарите. В момента управляващите преговарят с ЕС и Международния валутен фонд (МВФ) за кредитна линия в размер на около 10 млрд. евро, за да си гарантира гладкото връщане на пазарите.

Гилмор обаче вероятно отчаяно се мъчи да си върне доверието на избирателите. Правителството, в което той участва, обеща да предпази гласоподавателите от зверските съкращения на разходите, което се оказа неизпълнимо. Само неговият рейтинг пропадна до 16%, което е дори под рейтинга на предишния премиер Брайън Коуен преди поражението му в разгара на финансовата криза.

Взаимоотношенията между Ирландия и кредиторите й се влошиха чувствително през лятото заради обсъждането на бюджета на страната за 2014 г. Управляващите настояват, че Дъблин е изпълнил всички поети ангажименти, а дебатите прехвърлиха границите на държавата. След това в Европа също се засилиха настроенията, че мерките за икономии са самоунищожителни.

Наскоро Дъблин реши да проведе парламентарно разследване на краха на банковата система в страната. Ирландските власти смятат, че Европейската централна банка (ЕЦБ) е изострила проблемите, като е принудила Дъблин да се издължи на всички облигационери на фалиралата Anglo Irish Bank. Гилмор пък призова пред парламента показания да даде и Жан-Клод Трише, който оглавяваше ЕЦБ по това време.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 05:10 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

4
rate up comment 0 rate down comment 1
kane
преди 10 години
Няма да позволим ирландската икономика да се превърне в икономически експеримент за застъпниците на строгите икономии. Само мерките за икономии не са достатъчни за икономическото възстановяване и социалната стабилност,Ето я есенциятаБНБ да печата левове и правителството да започва държавни инфрструктурни проекти - тунели, мостове, магистрали, соларни паркове в държавните соларни заводи, вятърни заводи за генератори Така се прави, когато капитализмъ се проваля/а това е на всеки 8 години малък провал и на всеки 40г огромен провал/..абе социализъм е решението, но алчността все още преобладавано нищо то промените в климата ще ни докарат социализма по-скоро отколкото всички очаквамеВенсеремос
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 4 rate down comment 1
iivanoff
преди 10 години
Не се шашкайте - това е само за пред избирателите ;)) - в последния абзац си признават кой командва реално!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 6 rate down comment 1
deant
преди 10 години
Между другото точно това правят Унгария в момента. Плащат си предсрочно на МВФ и им показват вратата. Затварят им офиса в Унгария.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 4 rate down comment 2
deant
преди 10 години
мчи платете си всичко до шушка и като искаш покажи среден пръст на кредиторите си. то и аз искам да покажа на моята банка среден ама а де? що не го правя, а стискам зъби?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още