IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Standard & Poor's повиши перспективата по рейтинга на Ирландия

На фона на други периферни държави от еврозоната страната не се оплакваше, а се захващаше с проблемите, коментира икономист

13:28 | 12.07.13 г.
Автор - снимка
Редактор
Standard & Poor's повиши перспективата по рейтинга на Ирландия

Международната рейтингова агенция Standard & Poor`s повиши перспективата по кредитния рейтинг на Ирландия, обявявайки, че дългът на страната може да се понижи по-бързо от очакваното, и подхранвайки надеждите на Европейския съюз, че поне един от случаите на спасителна финансова помощ може да се окаже успешен, съобщи Ройтерс.

Повишението на перспективата по ирландския дългосрочен рейтинг е до "положителна" от "стабилна" и се случва преди прекратяването на спасителната финансова помощ от Европейския съюз и Международния валутен фонд в края на годината.

Същевременно от Standard & Poor's потвърдиха дългосрочните рейтинги на страната в чужда и местна валута на ниво BBB+ и краткосрочните - на ниво A-2, съобщи MarketWatch.

Повишаването на перспективата подхрани и спекулации, че Moody's - единствената от големите рейтингови агенции, която е определила неинвестиционен статут на ирландския дълг, може да извади страната от списъка си за разглеждане в посока на понижение, отбелязват от Ройтерс.

"Преразглеждането на перспективата отразява мнението ни, че общото дългово бреме на ирландското правителство вероятно ще намалее по-бързо като процент от брутния вътрешен продукт, отколкото се смяташе досега", се изтъква в съобщението на Standard & Poor's. "Възстановяването на ирландската икономика продължава", се добавя в документа.

От агенцията посочват, че оценяват възможността за повишаване на ирланския кредитен рейтинг през следващите 2 години на над 33%, обосновавайки се с очакванията си дългът на страната да се понижи до 122% от БВП през 2013 г. и до 112% през 2016 г. Оттам хвалят и "силното единодушие" сред големите политически партии в страната за фискална консолидация и реформи.

"Когато погледнем някоя от останалите затрруднени държави в периферията на еврозоната, Ирландия сдържаше оплакванията си и се захващаше с проблемите, и мисля, че това бе отчетено", заяви Филип О`Съливан, главен икономист в NCB Stockbrokers.

"Това, което направиха днес Standard & Poor's, показва разширяващата се пропаст между позицията на Moody's и начина, по който мнозина други на пазара гледат на страната. Очакваме, че повишението от страна на Moody's е въпрос на време, а не дали ще го има изобщо", добави той.

Наскоро публикувани данни показаха, че Ирландия неочаквано е навлязла в рецесия за пръв път от 4 години. От Standard & Poor's обаче посочват, че макар външното търсене за ирландските стоки и услуги да остава слабо, вътрешната икономика показва признаци на стабилизиране, като безработицата се понижава, а цените на жилищата изглежда се оттласкват от дъното.

Гъвкавата, отворена икономика на страната и благоприятната демографска картина означават, че тя има възможност да се разшири с 2% през тази година, подчертават от агенцията.

Перспективата по рейтинга на Ирландия при Standard & Poor's бе негативна до февруари, когато правителството постигна дългоочаквано споразумение с Европейската централна банка, което му позволява да конвертира полици в дългосрочни държавни облигации. Това на практика осигурява на страната повече време за плащане на дълговете, натрупани при спасяването на банковата система. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 15:08 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още