IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Шойбле поля със студен душ Ирландия и Испания

Двете страни се надяваха, че помощта за оздравяване на банковите им сектори ще може да се прехвърли към новия спасителен фонд за еврозоната

20:53 | 20.06.13 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Шойбле поля със студен душ Ирландия и Испания

Европейските страни, които получиха милиарди евро помощи, за да спасят банките си, не трябва да очакват тези заеми да бъдат прехвърлени към новия спасителен фонд на еврозоната, заяви германският финансов министър Волфганг Шойбле, съобщава Wall Street Journal.

Дълговото бреме на Ирландия и Испания, и в по-малка степен на Гърция и Португалия, скочи в последните години заради проблемите във финансовите им сектори.

Когато европейските лидери решиха миналата година да позволят директната финансова помощ от създаващият се Европейски механизъм за стабилност (ESM), тези четири държави се надяваха да прехвърлят към него старите си дългове.

По време на срещата на финансовите министри от еврозоната в Люксембург, целяща да очертае параметрите за директна банкова помощ, немският финансов министър обаче поля със студен душ тези надежди.

„Не мисля, че имаме много възможности да приложим директната банкова рекапитализация със задна дата. Няма смисъл да пораждаме напразни очаквания“, каза той.

Испания получи 40 млрд. евро в подкрепа на финансовия си сектор, а Ирландия използва 35 млрд. от отпуснатите 67,5 млрд., за да спаси банките си.

Ирландският финансов министър Майкъл Нуунън заяви, че Ирландия е изключение, тъй като е била принудена от ЕЦБ да се притече на помощ на банките си, като не й е било позовлено да ограничи разходите като наложи загуби за акционерите на банките, каквито са сега новите европейски изисквания.

Според запознати с преговорите директната рекапитализация на банките ще стане възможна не по-рано от есента на 2014 г. Тя ще е приложима, след като частните инвеститори и кредитори са поели загуби и при условие, че правителствата не разполагат със средства за рекапитализиране.

От ESM, който ще е в размер на 500 млрд. евро, само не повече от 60 млрд. ще бъдат заделени за рекапитализация, споделят източниците, като отново посочват, че те няма да покриват минали спасителни пакети.

В подкрепа на прехвърлянето на спасителни пакети към ESM се бе обявил френският финансов министър Пиер Московиси, който се опасява, че рекапитализацията ще натовари бюджетите на вече задлъжнелите държави.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 14:59 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още