IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Дълговете на Гърция, Ирландия са три пъти повече от бюджетните им приходи

"Проблемните" Словения и Унгария имат по-ниско съотношение дълг/приходи от „отличниците“ Германия и Франция

16:14 | 10.06.13 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em><strong>Снимка: Reuters</strong></em></p>

Снимка: Reuters

Съотношението между дълг и приходи за 2012 е било над 300% в три държави от еврозоната, става ясно от публикация на британският вестник Guardian, цитирано от Bulgaria on Air. Класацията е въз основа на данни на Европейската комисия, които проследяват изложението на страните от еврозоната към задлъжняване въз основа на правителствените приходи.

Гърция е страната с най-голям държавен дълг през изминалата година, който е бил 350% от приходите в държавната хазна. На второ място се нарежда Ирландия, която често беше давана за пример с възстановяването на банковия си сектор. С дълг от 192 млрд.евро (340% от приходите) страната показва, че през последните четири години способността й за погасяване на държавните дългове намалява.

В челната тройка влиза и Португалия, която също получи спасителна помощ от тройката кредитори - Международният валутен фонд, Европейската комисия и Европейската централна банка. Нейните задължения са 302% от бюджетните приходи за изминалата година.

Обикновено дълговете се измерват като процент от БВП, но ако се използва съотношението на общите държавни приходи към задълженията се получава по-обективна картина за възможността на правителствата да погасяват задълженията си, отбелязват от Guardian.

Националният дълг се погасява от държавната хазна, а не от всички постъпления в икономиката, които участват във формирането на БВП.

Дългът на САЩ, например, е 16 трилиона долара и представлява само 105% от БВП, но в действителност е цели 560% от приходите в държавната хазна. Словения и Унгария са сочени за проблемни държави, но се оказва че показателите им на задължения спрямо приходи са по-добри от тези на „отличниците“ Германия и Франция.

Швеция, Дания и Финландия са страните, в които държавните приходи надвишават задълженията им.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 01:55 | 06.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още