IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Икономиката на Ирландия се сви за трето поредно тримесечие

От статистическата служба на страната коригираха данните и за предходните 2 тримесечия, като резултатите показаха, че страната е изпаднала в рецесия

16:27 | 27.06.13 г.
Икономиката на Ирландия се сви за трето поредно тримесечие

Икономиката на Ирландия се сви за трето поредно тримесечие през периода януари-март, след като икономическата слабост в останалата част от еврозоната и във Великобритания нанесоха удар по търсенето на нейния износ, съобщи MarketWatch.

Спадът в икономическата активност унищожава надеждите на правителството за гладък преход от спасителната помощ към самостоятелно функционираща икономика, тъй като вероятно ще върне съмненията у инвеститорите за способността на страната да изплаща огромните си задължения.

Това е и пореден удар за европейските политици, които гледаха на Ирландия като на рядък пример за успешно прилагане на мерките на строги икономии, подчертава агенцията.

Преди обявяването на данните за брутния вътрешен продукт от ирландската Централна статистическа служба очакванията бяха за скромен икономически растеж, въпреки силното орязване на разходите и повишаването на данъците. Числата обаче показаха, че през първото тримесечие на годината ирландският БВП се е свил с 0,6% на тримесечна база, а на годишна спадът е още по-силен – 0,9%.

От статистическата служба коригираха и оценката си за последното тримесечие на 2012 г. и вече изчисляват, че той се е свил с 0,2% на тримесечна база. Това означава, че Ирландия официално вече е навлязла в рецесия, която в Европа се приема за факт след 2 последователни тримесечия на спад на БВП.

С това лошите новини не свършиха - от службата са преизчислили свиването на БВП през третото тримесечие на 2012 г. на 1% вместо с обявените 0,4%.

Вследствие на тези корекции икономическият растеж в Ирландия за 2012 г. вече е сведен до 0,2%, макар досегашните изчисления да сочеха разширяване от 0,9%.

През тази година ирландското правителство ще получи последния от траншовете от спасителния пакет, който договори с Европейския съюз и Международния валутен фонд в края на 2010 г., а след това ще се наложи да разчита на заемане на средства от облигационните пазари, за да покрива все още високия си бюджетен дефицит.

Правителството се надява големият брой компании-износители, базирани в Ирландия, да поставят основата на растеж, след като търсенето на ключови за страната пазари, сред които Великобритания и еврозоната, започнат да се възстановяват в течение на годината.

Последните проучвания в производството предполагат, че ирландските заводи остават засегнати от спада в новите поръчки за износ, като активността в сектора се свива между март и май, а бързото връщане към растеж не е особено вероятно, поне не по-рано от няколко месеца. Когато през април Министерството на финансите понижи прогнозата си за ръста през 2013 г. до 1,3% от дотогавашните 1,5%, основание беше именно забавящият се износ на стоки.

Търсенето на ирландските услуги в чужбина за разлика от стоките, произведени в страната, става все по-важно за все още скромното местно икономическо възстановяване. Ирландските износители все още очакват икономиката да нарасне през тази година, тъй като предвиждат търсенето за износа на ирландски услуги да остане имунизирано за спада.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 15:31 | 07.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още