IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Лек спад на безработните на Острова

Пазарът на труда е далеч от момента, в който ще има преосмисляне на монетарната политика

17:52 | 16.10.13 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Лек спад на безработните на Острова

Броят на безработните британци е намалял през трите месеца до края на август. Спадът обаче не е достатъчен, за да се отчете намаление на безработицата. Именно нивото на показателя е дадено като индикатор, който може да повлияе по посока промяна на монетарната политика на Острова, пише MarketWatch.

Безработните са намалели с 18 хил. за разглежданото тримесечие, което е оставило безработицата на ниво 7,7 на сто. Предварителните прогнози на анализаторите бяха за понижение до 7,6 на сто.

Състоянието на пазара на труда е ключов фактор за политиката на Английската централна банка. Институцията е посочила момента, когато безработицата се понижи до 7 на сто, за такъв, в който ще се обмисля вдигане на лихвения процент от сегашното му историческо дъно.

Както е известно, основната лихва на Острова в момента е 0,5 на сто, а ръководителят на централната банка Марк Карни е на мнение, че тя ще остане такава поне до 2016 година.

Последният случай, когато безработицата във Великобритания беше под 7 на сто, е от февруари 2009 година.

Вижте повече по темата в коментара на Bloomberg.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 05:33 | 06.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още