IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Хедж фондовете също започват да поглеждат по-смело към биткойните

Те са отличен инструмент за прехвърляне на средства в страни със слаби банкови системи, посочва хедж фонд мениджър

11:25 | 25.10.13 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Хедж фондовете също започват да поглеждат по-смело към биткойните

Финансовите съветници, които се събраха в Ню Йорк, за да чуят лидерите на индустрията за управление на активи бяха изненадани от очакваната нова звезда за 2014 г. – биткойните.

Майкъл Новограц, главен инвестиционен директор на управляващия 55 млрд. долара хедж фонд Fortress Investment Group, използва панелната дискусия, насочена към перспективите пред развиващите се пазари, за да представи впечатленията за бъдещето на дигиталната валута. По думите му биткойните биха били отличен инструмент за прехвърляне на средства в страни със слаби банкови системи, поради практически нулевите разходи.

Изказването се случи по време на UBS Wealth Management CIO Global Forum в Ню Йорк. Новограц заяви, че той и негов колега от Fortress Investment са отговорили позиции в силно волатилната валута преди три месеца, пише CNBC.

"Дали все повече и повече търговци ще ви позволят да купувате неща с биткойни? Ще видим. Вътрешното чувство ми казва "да", но това не е достатъчно, за да се обзаложа", заяви лаконично Новограц. "Все пак има и достатъчно либертарианци и анти-правителствено настроени хора, които може да го превърнат в балон", отбеляза още той.

Електронната валута стартира през 2009 г. като алтернатива на подкрепяните от правителствата валути. Общият брой на биткойните е ограничен, като нараства в съответствие с предварително определен алгоритъм. Стойността пък не е подкрепена с конкретни активи, оставяйки бъдещото ѝ развитие в ръцете на спекулата.

Въпреки проблемите, свързани със затварянето на портала Silk Road, цената на биткойните отчете значителен растеж в последните дни. Платформата бе обвинена в търговия с наркотици и други контрабандни стоки посредством разплащане с електронните пари.

Ходът на щатските власти бе приветстван радушно от предприемачите, които се опитват да изградят бизнес, основаващ се на търговията с биткойни. По думите им това е важна стъпка в еволюцията на дигиталните пари от обвито в тъмни облаци платежно средство до силен конкурент на традиционните правителствено гарантирани валути.

Биткойните, които се радват на значителна популярност сред компютърните маниаци и анти-правителствено настроените хора, привличат вниманието и на все по-голям кръг от забележителни инвеститорски компании. В това число влиза и фондът Andreessen Horowitz, който е съпътствал в първите им стъпки проекти като Facebook, Twitter и Groupon. Някои от предприемачите залагат на биткойните, тъй като в проекта виждат бъдещето на парите. На други пък им напомня по потенциал ранната възраст на интернета.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 22:27 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още