IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Нов фонд ще даде възможност да залагаме върху цената на биткойна

Фондовата борса SecondMarket възнамерява да създаде Bitcoin Investment Trust, с който виртуалната валута да бъде по-достъпна за инвеститорите

08:27 | 27.09.13 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Днес стойността на един биткойн е около 135 долара. <em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Днес стойността на един биткойн е около 135 долара. Снимка: Ройтерс

Фондовата борса SecondMarket доби популярност, като позволи на инвеститорите да се сдобият с акции на популярни частни компании като Twitter. Сега, когато тази компания ще стане публична, SecondMarket обръща поглед към последната новост – биткойна.

Очаква се SecondMarket да започне да трупа средства за инвестиционен фонд, който ще предлага само биткойни, давайки възможност на инвеститорите да преоткрият модерната, но нетрадиционна виртуална валута, пише вестник New York Times.

Фондът, който ще носи името Bitcoin Investment Trust, цели да предостави лесен и надежден начин, по който да залагаме върху цената на биткойна. Сега новата валута се търгува на нерегулирани онлайн пазари в чужбина.

„Ако попитате хората, които някога са искали да се сдобият с биткойн, ще чуете фрази от сорта на „Много е трудно“, „Самият процес е объркващ“, дори „страховит“, казва изпълнителният директор на SecondMarket Бари Силберт. „Искаме да направим този актив достъпен за всички.“

Начинанието на базираната в Ню Йорк компания е поредното усилие виртуалната валута да стане по-достъпна. Но то може да предизвика остри дебати за легитимността и законосъобразността на вида на парите, които съществуват извън традиционната банкова система. Те вече претърпяха остри критики, че се използват за незаконни транзакции.

Създадени през 2009 г. от все още неизвестната личност (или група) Сатоши Накамото, биткойна съществува само дигитално и може да бъде закупен с обикновени пари в интернет. Новите биткойни са богат източник на знания за програмистите, които решават сложни математически задачи. Програмистите на биткойн са решили да създадат само определен брой от тях.

Докато биткойнът все повече се приема като средство за разплащане от доста фирми, техният брой все пак не е толкова голям. Виртуалната валута е обект на спекулантите, някои от които са привлечени от потенциала му на конкурент на националните валути. Съдбата на биткойна в някои отношения прилича на интереса към златото в годините след финансовата криза. Благородният метал е друг актив, който инвеститорите търсеха с цел да се защитят от ефектите на паричната политика на водещите централни банки.

Тази година биткойнът беше обект на големи обществени нападки, след като цената му първоначално се удвои, а след това се срина само за няколко седмици. Наскоро цената на един биткойн се нормализира. Един биткойн се търгува за 135 долара, което е малко над половината от върха от 250 долара, отчетен през април. Общата стойност на всички биткойни в обръщение е над 1,5 млрд. долара.

SecondMarket създава своя фонд само няколко месеца, след като инвеститорите в технологичния сектор Камерън и Тайлър Уинкълвос, имена, познати около Facebook, създадоха подобен фонд. Той ще бъде борсово търгуван фонд (т.нар. exchange traded fund, или ETF), който ще бъде достъпен за всички инвеститори, но първо трябва да бъде преразгледан от федералните регулаторни органи.

За разлика от него фондът на SecondMarket може да започне да набира средства незабавно, защото той ще бъде достъпен само за инвеститори, които покриват минимално изискуемия праг на своето имущество, наложен от Комисията за ценните книжа и борсите на САЩ (Securities and Exchange Commission, или SEC). Инвеститорите, които имат нетно състояние на активите поне 1 млн. долара или годишна печалба повече от 200 хил. долара за всяка една от предходните две години, ще имат достъп до Bitcoin Investment Trust.

Последна актуализация: 00:57 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Софтуер виж още

Коментари

Финанси виж още