IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Нов фонд ще даде възможност да залагаме върху цената на биткойна

Фондовата борса SecondMarket възнамерява да създаде Bitcoin Investment Trust, с който виртуалната валута да бъде по-достъпна за инвеститорите

08:27 | 27.09.13 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Днес стойността на един биткойн е около 135 долара. <em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Днес стойността на един биткойн е около 135 долара. Снимка: Ройтерс

SecondMarket е създадена през 2004 г. Компанията прави възможно служители на частни компании да продават акциите си на заможни инвеститори на един вид частна фондова борса.

Този тип търговия процъфтя през последните години с бума на социалните мрежи, увеличавайки стойността на новите сайтове като Facebook, Twitter,Groupon и Zynga. Всяка една от тези компании или вече е публична, или е обявила своите намерения да го направи. Това повдига въпроса как SecondMarket и компаниите от нейния род ще се справят. Конкурентната й SharesPost обяви, че ще си сътрудничи с Nasdaq, за да вдигне завесата над своя частен обмен на ценни книжа.

SecondMarket вече набра близо 2,25 млн. долара под формата на биткойни, които новият фонд ще предлага на широката публика. За компанията последната година премина в разговори с притежатели на биткойни, включително програмисти, търговци и брокери. Тези връзки ще улеснят SecondMarket при формирането на цената на един биткойн във всеки един момент.

Според SecondMarket фондът ще даде на инвеститорите достъп до пазара на биткойни без да участват в несигурни онлайн сделки и ще реши проблемите със сигурността. Комбинирането на биткойните във фонд може също да позволи на купувачите да направят своя пенсионна сметка.

Новият фонд на SecondMarket следва стъпките на Exante – хедж фонд оператор в Малта. Нейният Bitcoin Hedge Fund има 90 хил. биткойни, оценявани на 12,12 млн. долара.

Един от рисковете пред биткойн инвеститорите е несигурната регулаторна среда. Комисия в Сената и още няколко регулаторни органи в САЩ водят разследване дали виртуалната валута подлежи на финансов контрол, защото тя става по-достъпна за перачите на пари, за разпространителите на наркотици и за укриването на данъци.

Най-голямата борса за биткойни е Mt. Gox, базирана в Япония. Тя имаше проблеми с американските регулатори и на няколко пъти достъпът до услугите за клиентите от САЩ беше ограничаван.

Поне на един фронт обаче SecondMarket се възползва от облекчените регулации, които впрочем влязоха в сила тази седмица. Те позволиха на финансовите компании да търгуват публично своите частни фондове. Но това не означава, че новият биткойн фонд е удачна покупка за повечето инвеститори.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 00:57 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Софтуер виж още

Коментари

Финанси виж още