IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Великобритания опроверга спекулациите за регламентиране на биткойна

Просто хвърляме по едно око на развитието около виртуалната валута, а не обмисляме какво отношение да вземем за статута ѝ, твърдят от регулаторния орган

19:12 | 05.09.13 г. 1
Автор - снимка
Редактор
Великобритания опроверга спекулациите за регламентиране на биткойна

Съобщенията, че Великобритания „активно обмисля“ да определи статута на виртуалната валута биткойн, са преувеличени, обявиха от британската Агенция за финансово ръководство, цитирани от CNBC.

Лондонският вестник CITY.AM съобщи вчера, че агенцията обмисля регламентирането на валутата, позовавайки се на Том Робинсън, съосновател на Bitprice – първата британска платформа за търговия с виртуални валути, на която се очаква да се определя и обменния курс на биткойна. Наскоро Робинсън присъства на „Среща на финансовите новатори“, организирана от британското правителство.

„Знаем, че наблюдават биткойна и разглеждат доколко той се вписва в съществуващите правила“, е заявил Робинсън пред CITY.AM. „Колкото до регламентите, Великобритания действаше по-бавно, докато САЩ и Германия определиха отношението си“, е добавил той.

От Агенцията за финансово ръководство обаче днес посочиха, че по-скоро просто „хвърлят по едно око“ към развитието на ситуацията около биткойна, отколкото да обмислят активно какво отношение да вземат за статута на виртуалната валута.

„Докато агенцията не регламентира биткойните, компаниите, осигуряващи услуги, свързани с биткойните или останалите виртуални валути, би трябвало да обмислят дали извършват регламентирани дейности“, заяви говорител на регулаторния орган.

Джеймс Смит, колега на Робинсън в  Bitprice, смята, че няма противоречие между коментарите на агенцията и електронната платформа. „Разбираме и оценяваме техния премерен подход и споделяме желанието им да защитят потребителя“, изтъкна Смит.

Биткойн е виртуална валута, която помага на потребители за си разменят онлайн кредити за стоки и услуги. Тъй като няма централна банка, която да ги емитира, биткойните могат да бъдат създадени онлайн чрез процес, наречен „добиване“.

През последните месеци те превзеха заглавията в медиите, след като американски банков регулатор връчи призовки на няколко компании в рамките на разследване в индустрията с виртуалните валути. Такива разследвания по отношение на биткойн вече са предприети както от ФБР, така и от Сената на САЩ, като от ФБР се опасяват от евентуална връзка на виртуалната валута с прането на пари, а Тайланд я забрани напълно.

Германия обаче призна биткойн като „тип сметка“, което означава, че виртуалната валута може да бъде използвана за данъчни и търговски цели в страната.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 06:04 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Софтуер виж още

Коментари

1
rate up comment 2 rate down comment 0
Ocetov
преди 10 години
Съвсем скоро и те,както и редица други големи държави ще му дадат "правен статут".
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още