fallback

Европейски санкции грозят агенциите за кредитен рейтинг

Поредното петно върху репутацията на рейтинговите агенции беше нанесено от Европейския орган за ценни книжа и пазари

15:58 | 03.12.13 г. 1
Автор - снимка
Създател

Агенциите за кредитен рейтинг могат да претърпят санкции след разследване на надзорен орган към Европейския съюз, съобщава CNBC.

Европейският орган за ценни книжа и пазари (ЕОЦКП), който от 2011 г. наблюдава агенциите за кредитен рейтинг, публикува доклад, в който критикува трите водещи агенции: Moody's, Fitch и Standard & Poor's (S&P). Те са обвинени в това, че в работата си разчитат на младши служители, в разкриване на предстоящо поставяне на рейтинги пред неупълномощени трети страни, както и в "други съмнителни дейности".

Регулаторът предупреди, че „ще предприеме нужните действия“, ако разкрие каквото и да е неспазване на правилата.

„ЕОЦК откри недостатъци в процеса по определянето на суверенните кредитни рейтинги, които могат да доведат до риск за качеството, независимостта и обективността“, коментира председателят на органа Стивън Майор. „Агенциите, които бяха наблюдавани, все още имат какво да подобряват в работата си, за да отговаря тя на изискванията и да бъдат премахнати нежелани практики от миналото“, допълва той.

Откакто започна кризата, вниманието се насочи към рейтинговите агенции. S&P понижи оценката си за Гърция, докато се договаряше спасителният пакет за затрупаната от дългове държава и това доведе до протести от страна на местните политици. Тогава назхряха опасения, че агенциите ускоряват хода на дълговата криза в еврозоната.

Рейтинговите агенции са критикувани и за това, че не реагират достатъчно бързо на промените, и че не прозряха ипотечната криза в САЩ. Американското правителство съди S&P за 5 млрд. долара заради положителната оценка, която агенцията е дала на съмнителни ценни книжа, обезпечени с ипотеки, които доведоха до фалита на банките Bear Stearns и Lehman Brothers. Тогава S&P заяви, че с делото всъщност американското правителство реагира на понижения рейтинг на страната през 2011г.

Въпреки че трите големи агенции продължават да доминират на пазара, напоследък се наблюдава спад във влиянието им. Когато S&P понижи рейтинга на Холандия миналата седмица, нейният основен индекс AEX, както и доходността по десетгодишните облигации на държавата, едва трепнаха.

„В нашите оценки ние се придържаме към най-високите общопризнати критерии и винаги работим съобразно тях“, каза говорител на S&P. „Тъй като сме сигурни, че политиката и дейността ни отговаря на изискванията на регулаторите, ние ще обърнем внимание на всички спорни въпроси, застъпени в доклада“, казаха от Fitch. Moody's засега отказва да коментира констатациите на европейския пазарен регулатор.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 07:13 | 07.09.22 г.
fallback