IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Европейски санкции грозят агенциите за кредитен рейтинг

Поредното петно върху репутацията на рейтинговите агенции беше нанесено от Европейския орган за ценни книжа и пазари

15:58 | 03.12.13 г. 1
Автор - снимка
Създател
Европейски санкции грозят агенциите за кредитен рейтинг

Агенциите за кредитен рейтинг могат да претърпят санкции след разследване на надзорен орган към Европейския съюз, съобщава CNBC.

Европейският орган за ценни книжа и пазари (ЕОЦКП), който от 2011 г. наблюдава агенциите за кредитен рейтинг, публикува доклад, в който критикува трите водещи агенции: Moody's, Fitch и Standard & Poor's (S&P). Те са обвинени в това, че в работата си разчитат на младши служители, в разкриване на предстоящо поставяне на рейтинги пред неупълномощени трети страни, както и в "други съмнителни дейности".

Регулаторът предупреди, че „ще предприеме нужните действия“, ако разкрие каквото и да е неспазване на правилата.

„ЕОЦК откри недостатъци в процеса по определянето на суверенните кредитни рейтинги, които могат да доведат до риск за качеството, независимостта и обективността“, коментира председателят на органа Стивън Майор. „Агенциите, които бяха наблюдавани, все още имат какво да подобряват в работата си, за да отговаря тя на изискванията и да бъдат премахнати нежелани практики от миналото“, допълва той.

Откакто започна кризата, вниманието се насочи към рейтинговите агенции. S&P понижи оценката си за Гърция, докато се договаряше спасителният пакет за затрупаната от дългове държава и това доведе до протести от страна на местните политици. Тогава назхряха опасения, че агенциите ускоряват хода на дълговата криза в еврозоната.

Рейтинговите агенции са критикувани и за това, че не реагират достатъчно бързо на промените, и че не прозряха ипотечната криза в САЩ. Американското правителство съди S&P за 5 млрд. долара заради положителната оценка, която агенцията е дала на съмнителни ценни книжа, обезпечени с ипотеки, които доведоха до фалита на банките Bear Stearns и Lehman Brothers. Тогава S&P заяви, че с делото всъщност американското правителство реагира на понижения рейтинг на страната през 2011г.

Въпреки че трите големи агенции продължават да доминират на пазара, напоследък се наблюдава спад във влиянието им. Когато S&P понижи рейтинга на Холандия миналата седмица, нейният основен индекс AEX, както и доходността по десетгодишните облигации на държавата, едва трепнаха.

„В нашите оценки ние се придържаме към най-високите общопризнати критерии и винаги работим съобразно тях“, каза говорител на S&P. „Тъй като сме сигурни, че политиката и дейността ни отговаря на изискванията на регулаторите, ние ще обърнем внимание на всички спорни въпроси, застъпени в доклада“, казаха от Fitch. Moody's засега отказва да коментира констатациите на европейския пазарен регулатор.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 07:13 | 07.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 3 rate down comment 2
Internet
преди 10 години
Думата "Грозят" е 101% русизъм, българската дума е заплашват, застрашават
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още