IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

ЕС налага по-строги правила за рейтинговите агенции

Решението на Брюксел, което трябва да смекчи пазарните реакции, предвижда носене на отговорност при погрешни оценки

09:41 | 28.11.12 г. 1
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
ЕС налага по-строги правила за рейтинговите агенции

Страните-членки на Европейския съюз се споразумяха за по-строги правила за агенциите за кредитен рейтинг. В бъдеще те ще носят отговорност за груби погрешни решения и ще трябва да обосновават решенията си по-добре.

За това се споразумяха представители на Европейската комисия, Европейския парламент и държавите-членки на ЕС, обяви комисията във вторник вечерта. Трите институции преразглеждат в момента съществуващите разпоредби.

Така например в бъдеще рейтинговите агенции ще дават оценки на страните от ЕС само на предварително избрани дати, само извън работното време и във времето преди отварянето на фондовите пазари в Европа. Това трябва да облекчи нервните реакции на пазарите. Агенциите трябва да оповестят и по какви критерии са взели решенията си, предава Ройтерс.

За небрежност или неправилна оценка рейтинговите агенции трябва да носят отговорност. При оценката на някои сложни ценни книжа агенциите трябва да се редуват. Това трябва да помогне да се предотврати възможността ориентираните към печалба агенции да получават добрата воля на своите клиенти чрез завишени оценки.

Агенциите за кредитен рейтинг като Moody's, Fitch и Standard & Poor's оценяват кредитоспособността на компании или държави. Те играят важна роля във финансовата криза - колкото по-лошо те оценяват състоянието на дадена държава, толкова по-високи лихви трябва да плати тя на кредиторите си.  

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 21:36 | 04.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

1
rate up comment 0 rate down comment 0
ABBA
преди 11 години
Тия агенции са собственост на най-големите финансови хиени... Говорят ли за изгрев, гледай на запад. Говорят ли за залез, гледай на исток.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още