IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

МВФ отново оряза прогнозата си за растежа на Русия за 2014 г.

Според фонда страната ще отчете най-слабата си икономическа активност от идването на власт на Владимир Путин

14:25 | 10.12.13 г.
МВФ отново оряза прогнозата си за растежа на Русия за 2014 г.

Международният валутен фонд (МВФ) оряза отново прогнозата си за растежа на Русия, като обяви, че централната банка трябва да обмисли по-строга парична политика, ако иска да укроти високата инфлация.

От организацията очакват руската икономика да нарасне с 2% през 2014 г., пише MarketWatch. Понижението е четвъртото поред, като първоначалната оценка на фонда бе за растеж от 3,8 на сто.

Очакванията на МВФ са по-ниски от последните прогнози на Министерството на икономиката на Русия, според което икономическият ръст ще достигне 2,5 на сто.

Ударена от слабото външно търсене и спада в инвестиционната активност, Русия продължава да е изправена пред трудни времена. Ако прогнозите на МВФ се оправдаят, растежът догодина ще бъде най-ниският от идването на власт на Владимир Путин през 2000 г.

Според международната институция потребителската инфлация ще продължи да бъде над целта на централната банка. Същевременно икономиката ще се движи в близост до своя пълен капацитет, което означава, че паричната политика на количествено улеснение няма да постигне желания ефект.

Централната банка на Русия продължава да държи основните си лихвени ставки без изменение от септември 2012 г. насам. От институцията нееднократно потвърдиха, че икономиката е близо до своя пълен капацитет.

Въпреки агресивната намеса на паричния пазар потребителските цени се очаква да нараснат с до 6,5% през тази година, което е над целта на централната банка от 5-6 на сто.

"Неадекватната инфраструктура, ограниченията по отношение на достъпа до финансиране за много фирми, както и несъответствията между търсенето и предлагането на пазара на труда са ключовите пречки пред Русия", посочват още от МВФ.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 18:05 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още