IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Унгария понижи основната си лихва с 0,2 пункта до 3%

Инфлацията в страната изостава от целта на централната банка, а правителството ще намали отново цените на комуналните услуги преди изборите през 2014 г.

17:04 | 17.12.13 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Унгария понижи основната си лихва с 0,2 пункта до 3%

Унгария понижи основния лихвен процент до ново рекордно ниско ниво, след като инфлацията се понижи до по-малко от процент и след като правителството обяви своите намерения да намали цените на комуналните услуги още, отбелязва Bloomberg.

Централната банка на Унгария Magyar Nemzeti Bank свали лихвения процент по двудневните депозити до 3 на сто от 3,2%. Решението на банката съвпадна с очакванията на запитаните от Bloomberg 19 икономисти.

Освен че смъкна лихвата, централната банка предостави 2,75 трлн. форинта (13 млрд. долара) под формата на безлихвени заеми на търговските банки в страната, с които те да стимулират кредитната активност сред малките и средни предприятия.

За 17-и пореден месец финансовата институция на страната занижава разходите по кредитите в опит да извади икономиката от миналогодишната рецесия. Липсата на инфлационен натиск дава възможност на централните банкери да облекчат условията по заемите и да поддържат „устойчива, гъвкава парична политика“, ако трябва да цитираме гуверньора на Централната банка на Унгария Дьорд Матолчи. Растежът на цените се забавя заради инициираните от правителството понижения на цените на комуналните услуги.

През ноември инфлацията остана на ниво от 0,9%, като все още се намира под целта на финансовата институция от 3 на сто в средносрочен план.

В петък миналата седмица президентът Виктор Орбан каза, че страната обмисля за трети път да намали цените на комуналните услуги за домакинствата, като досега ги оряза с 20%. Правителството, за което предстоят избори през 2014 г., прие от 1 ноември таксите за комунални услуги да паднат с още 11,1%, след като в началото на годината те бяха понижени с 10 на сто.

Централните банки от Източна Европа действат по сходен начин, за да подкрепят икономиките на държавите си. Днес Централната банка на Сърбия смъкна лихвата за трети пореден път. На 5 ноември Централната банка на Румъния занижи лихвата за четвърти пореден месец. Полша и Русия пък не направиха промяна в паричната си политика.

Развиващите се държави извличат ползи от решението на Федералния резерв на САЩ да остави без промяна 85-милиардната си месечна програма за покупка на активи. Едно намаляване на паричните стимули би подтикнало инвеститорите да оттеглят инвестициите си в рискови активи.

Ето защо решението на централните банкери на САЩ утре ще има жизненоважно значение за световните финансови пазари и „всякакви бъдещи насоки от страна на Централната банка на Унгария за пътя на лихвените проценти в контекста на външните събития ще бъдат от значение“, споделят пред Bloomberg валутни брокери от Commerzbank AG.

Миналия месец, когато свалиха основната лихва до 3,2% от 3,4%, централните банкери в Будапеща бяха разединени относно това с колко да намалят лихвените проценти. Тогава 7 гласуваха за съкращаване от 20 базисни пункта, а един е искал то да бъде с 10 б. п., става ясно от протокола от заседанието на Комитета по парична политика, публикуван на 4 декември.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 14:29 | 04.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още