IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Първо място за Румъния сред борсите в ЦИЕ през ноември, втори е SOFIX

През месеца колебливо се представиха водещите индекси в Русия и Украйна заради обтегнатите политически отношения по оста ЕС-Украйна-Русия

10:02 | 02.12.13 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Първо място за Румъния сред борсите в ЦИЕ през ноември, втори е SOFIX

За ноември индексът на сините чипове на българския капиталов пазар SOFIX отчете ръст от 2,77%. Макар и скромно, оживлението на родния капиталов пазар през месеца отреди на индекса второто място сред най-добре представящите се водещи борсови индекси в региона на Централна и Източна Европа (ЦИЕ).

В предпоследния месец за годината лидер е румънският индекс ВЕТ със своите 4,43% ръст.

През ноември 12 от общо разгледаните в анализа 19 борси от ЦИЕ са отчели повишения. Всички обаче се представят доста скромно, защото нито един индекс не е нараснал с над 5 на сто.

В топ пет по повишение освен Румъния и България попадат Словения (+2,27%), Сърбия (+2,26%) и Полша (+2,05%). Най-слабо пък се представиха основните индекси в Русия (-5,03 на сто), Босна и Херцеговина (-3,54%) и Турция (-2,41%).

От началото на годината водещите индекси от региона на ЦИЕ, които отчитат повишения, се увеличиха с още един спрямо октомври – към тях този месец се присъедини основният бенчмарк на Словения Total Market. Така през ноември те са вече 12, като седем от разгледаните пазари записват понижения.

Индексът SOFIX продължава да е безапелационен лидер, като водещите индекси на съседите ни Гърция и Румъния - ASE и ВЕТ, съответно – го догонват. SOFIX увеличи своя ръст до 35,61% до 29 ноември 2013 г. Индексът на южната ни съседка нараства с 31,7 на сто, а този на северната ни – с 23,02% от началото на годината.

В началото на месеца Гърция отново бе парализирана от национална стачка. Кредиторите на страната настояваха за още мерки за икономии. В бюджета на страната за следващата година е заложен икономически ръст от 0.6%. През уикенда пък рейтинговата агенция Moody's покачи с две степени рейтинга на страдащата държава до Саа3 със стабилна перспектива. Ето защо може да очакваме още оптимизъм и на нейния капиталов пазар през следващите месеци.

Оптимизъм идва и от Румъния. Наскоро премиерът Виктор Понта изтъкна, че Букурещ се стреми да извършва изискваните от международните кредитори реформи и изрази увереност, че северната ни съседка е готова да се присъедини към еврозоната. Известна като "Тигъра на Източна Европа", Румъния навлезе в икономически ренесанс в последните месеци, въпреки че по-развитите пазари на Стария континент продължават битката си за постигане на устойчив растеж.

Румънската икономика нарасна най-бързия си темп в последните две години през третото тримесечие, разширявайки се с 1,6% на тримесечна база.

Последна актуализация: 12:52 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още