IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Индустриалното производство в еврозоната с ръст от 1,8% през ноември

Равнището надхвърли пазарните прогнози за повишение от 1,4%, а на годишна база ръстът е 3% при очаквания за 1,8%

13:30 | 14.01.14 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Индустриалното производство в еврозоната с ръст от 1,8% през ноември

Индустриалното производство в еврозоната е нараснало над очакванията през ноември, показаха последните данни на европейската статистическа служба Евростат.

Активността в индустрията се е разширила с 1,8% през ноември в сравнение ревизираното покачване от 0,8 на сто месец по-рано, съобщава WBP Online. Пазарните експерти бяха консолидирали предварителните си очаквания около ръст от 1,4 на сто.

Измерено на годишна база, индустриалното производство в еврозоната се е покачило с 3% през ноември след възхода от 0,5% месец по-рано. Анализаторите очакваха индикаторът да нарасне с 1,8 на сто.

Индустриалното производство се е увеличило в шестнадесет, останало е стабилно в три и намаляло в шест държави-членки на месечна база. Най-големите увеличения са отчетени в Ирландия, Швеция, Малта, Хърватия, Холандия и Германия. На обратния полюс пък е била ситуацията в Литва, Дания и Гърция.

Индустриалното производство в най-силната икономика в еврозоната – Гермнания, се разшири с 1,9% през ноември в сравнение с покачването от 1,2% през октомври. Анализаторите очакваха показателят да нарасне с 1,5%. Измерено на годишна база, индустриалното производство е скочило с 3,5% след повишението1,1% през октомври.

Що се отнася до другата най-голяма икономика на континента – Франция, индустриалното производство отчете силен ръст от 1,3% през ноември, надхвърляйки пазарните очаквания за скок от 0,4%. Месец по-рано бе отчетено понижение от 0,5%.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 14:16 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още