IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Fitch потвърди първокласния рейтинг на Германия и Люксембург

Агенцията потвърждава, че икономиката на Германия расте, а дългът й намалява, но предупреждава за влиянието на финансовия сектор в Люксембург

12:23 | 24.01.14 г.
Автор - снимка
Редактор
Fitch потвърди първокласния рейтинг на Германия и Люксембург

Fitch Ratings потвърди първокласния кредитен рейтинг на Германия и Люксембург, съобщават от рейтинговата агенция. Перспективите пред рейтингите и на двете държави са стабилни.

Fitch подчертава, че общият държавен дълг на Германия е започнал да намалява като съотношение от Брутния вътрешен продукт (БВП), за разлика от дълга на другите големи европейски държави, както и на САЩ. Според оценки на агенцията дългът на най-голямата европейска икономика е намалял до 79,4% от БВП през 2013 г. от 81% през 2012 г.

“Икономиката расте и бюджетната позиция е сравнително благоприятна. Освен това публичните финанси през 2013 г. са били в по-добро състояние, отколкото се очакваше”, посочват от агенцията.

Fitch допълва, че новото коалиционно правителство на Германия е поело ангажимент за намаляване на публичния дълг, а повечето банки са подобрили капитализацията си, поради което рискът за публичните финанси от евентуална допълнителна държавна подкрепа за финансовите институции остава нисък.

За Люксембург рейтинговата агенция посочва, че икономическото възстановяване е едно от най-силните в еврозоната, но предупреждава, че е крехко заради силната зависимост на икономиката от финансовия сектор. Евентуален срив на финансовия сектор би имал огромно въздействие върху страната, включително върху трудовия й пазар, което може да доведе и до понижаване на рейтинга.

“Публичните финанси на страната са в добро състояние, въпреки че страната се изправя пред увеличаване на фискалните предизвикателства през следващите години”, посочва рейтинговата агенция.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:08 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още