fallback

Австралия повиши очакванията си за растежа на БВП през 2014 г.

Централната банка ще запази лихвените си нива въпреки притеснително високата инфлация

09:50 | 07.02.14 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор

Австралийската централна банка отправи пореден сигнал към пазарите, че ще запази текущите лихвени нива стабилни за продължителен период от време. Финансовата институция представи традиционния си тримесечен отчет, в който постави акцент на повишената инфлация и по-ниския обменен курс на валутата.

"Въз основа на прогнозите за инфлацията и активността, изгледът на Борда е, че в период на стабилност запазването на процентите е вероятно", се посочва в изявлението на банката.

Според централните банкери обезценяването на „Австралиеца“ в последните месеци показва, че има благоприятни перспективи за дейността и извън ключовия за страната сектор на ресурсите.

По-рано тази седмица австралийските централни банкери запазиха основния си лихвен процент при ниво от 2,5% според пазарните очаквания.

По думите на гуверньора на институцията Глен Стивънс инфлацията през трите месеца до края на декември е била по-висока от очакваното. "Това може да се обясни отчасти с по-бързия от очакваното спад на обменния курс, въпреки че цените на вътрешния пазар също продължават да се покачват със солидна темпове противно на по-бавния растеж на разходите за труд", посочи той.

Институцията също така доста категорично посочи, че ще запази лихвените проценти стабилни за известен период от време въпреки по-високите от очакваното данни за инфлацията.

Настоящите сигнали може би слагат край на двугодишния период на силно свиване на лихвите, през които Австралия смъкна основната си ставка с общо 225 базисни пункта.

Банката ревизира в посока нагоре очакванията си за растежа на брутния вътрешен продукт (БВП) за фискалната година до края на юни 2014 г. до 2,75% от 2,5%. За календарната 2014 г. пък прогнозите са за ръст между 2,25% и 3,25%.

След публикуването на данните доверието на инвеститорите в австралийската валута рязко спадна, за да отчете известно нормализиране впоследствие до ниво от 0,8943 щатски долара.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 22:54 | 13.09.22 г.
fallback