IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Австралия запази основната лихва на нивото от 2,5%

Въпреки повишената инфлация някои икономисти смятат, че все още съществува възможност за намаление на лихвите в течение на годината

09:23 | 04.02.14 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Австралия запази основната лихва на нивото от 2,5%

Австралийската централна банка запази основния си лихвен процент при ниво от 2,5% според очакванията, като отчете известни притеснения относно равнището на инфлация и позициите на местната валута.

"Инфлацията през трите месеца до края на декември е по-висока от очакваното", заяви гуверньорът на институцията Глен Стивънс, цитиран от WBP Online. "Това може да се обясни отчасти с по-бързия от очакваното спад на обменния курс, въпреки че цените на вътрешния пазар също продължават да се покачват със солидна темпове противно на по-бавния растеж на разходите за труд", допълни той.

Централната банка на Австралия поддържа основната си лихва при текущото ниво от август миналата година. Преди това в рамките на близо две години ставката бе понижена с общо 225 базисни пункта.

Стивънс посочи още, че паричната политика е "правилно конфигурирана за насърчаване на устойчив растеж благодарение на търсенето и целевата инфлация".

Последните правителствени данни показаха, че инфлацията се е ускорила до 2,7% през декември спрямо 2,3% месец по-рано. Равнището е доста над целта от 2-3 на сто.

По-ниският обменен курс на австралийския долар вероятно ще направи вноса относително по-скъп и ще постави допълнителен натиск върху инфлацията през следващите месеци. Подобно развитие ще даде на централните банкери по-малка възможност за маневри с лихвените равнища.

Въпреки това някои икономисти все още вярват, че все още съществува възможност за намаление на лихвите в зависимост от това как икономическите показатели се движат в течение на годината.

Наскоро анализаторите от National Australia Bank посочиха, че по-добрите условия за бизнес и покачването на индекса на потребителските цени ще забавят следващото понижение на основната лихва до края на 2014 г. По-рано те предвиждаха свиване на разходите по кредитиране през май.

След последното заседание на Австралийската централна банка през декември местната валута поевтиня с близо 4% спрямо щатския долар. Измерени на годишна база, позициите на "Австралиеца" са отстъпили с над 15%.

Въпреки това по време на търговията във вторник австралийските пари печелят позиции спрямо щатската валута, поскъпвайки с 1,62% до 0,8894.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.

Последна актуализация: 00:09 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още