IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Австралия повиши очакванията си за растежа на БВП през 2014 г.

Централната банка ще запази лихвените си нива въпреки притеснително високата инфлация

09:50 | 07.02.14 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Австралия повиши очакванията си за растежа на БВП през 2014 г.

Австралийската централна банка отправи пореден сигнал към пазарите, че ще запази текущите лихвени нива стабилни за продължителен период от време. Финансовата институция представи традиционния си тримесечен отчет, в който постави акцент на повишената инфлация и по-ниския обменен курс на валутата.

"Въз основа на прогнозите за инфлацията и активността, изгледът на Борда е, че в период на стабилност запазването на процентите е вероятно", се посочва в изявлението на банката.

Според централните банкери обезценяването на „Австралиеца“ в последните месеци показва, че има благоприятни перспективи за дейността и извън ключовия за страната сектор на ресурсите.

По-рано тази седмица австралийските централни банкери запазиха основния си лихвен процент при ниво от 2,5% според пазарните очаквания.

По думите на гуверньора на институцията Глен Стивънс инфлацията през трите месеца до края на декември е била по-висока от очакваното. "Това може да се обясни отчасти с по-бързия от очакваното спад на обменния курс, въпреки че цените на вътрешния пазар също продължават да се покачват със солидна темпове противно на по-бавния растеж на разходите за труд", посочи той.

Институцията също така доста категорично посочи, че ще запази лихвените проценти стабилни за известен период от време въпреки по-високите от очакваното данни за инфлацията.

Настоящите сигнали може би слагат край на двугодишния период на силно свиване на лихвите, през които Австралия смъкна основната си ставка с общо 225 базисни пункта.

Банката ревизира в посока нагоре очакванията си за растежа на брутния вътрешен продукт (БВП) за фискалната година до края на юни 2014 г. до 2,75% от 2,5%. За календарната 2014 г. пък прогнозите са за ръст между 2,25% и 3,25%.

След публикуването на данните доверието на инвеститорите в австралийската валута рязко спадна, за да отчете известно нормализиране впоследствие до ниво от 0,8943 щатски долара.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 22:54 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още