IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Бизнес доверието в Австралия изкачи 2,5-годишен връх

Увереността на частния сектор бе стимулирана от по-високите цени на активите и по-ниските валута и лихви

09:29 | 06.02.14 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Бизнес доверието в Австралия изкачи 2,5-годишен връх

Австралийските фирми са усещали все по-голяма увереност за икономическите перспективи в периода октомври-декември 2013 г., като равнището е достигнало 2,5-годишен максимум, съобщава WBP Online. Позитивната новина подхрани надеждите за местната икономика въпреки отчетения спад на инвестициите в добивната индустрия през последните месеци.

Изготвяният от National Australia Bank (NAB) индекс на доверието на бизнеса се покачи до 8 пункта през трите месеца до края на декември спрямо 3 пункта през предходното тримесечие. Всяко равнище над нулата е сигнал за разширяване на доверието.

Основните положителни сигнали бизнесът е видял в по-високите цени на активите и по-ниските валута и лихви, показа анализът на NAB.

Друг доклад показа, че търговският баланс на Австралия е постигнал излишък през декември, след като износът е нараснал с 4% спрямо месец по-рано, докато темпът на растеж на вноса е намалял.

Излишъкът във външната търговия на страната е достигнал 468 млн. щатски долара през последния месец на 2013 г., разширявайки се спрямо 83 млн. долара през ноември.

Постигнатото ниво надхвърли пазарните прогнози за дефицит от около 225 млн. долара.

Данните на Австралийското бюро за статистика показаха, че износът се е увеличил с 4% до 28,511 млрд. долара, воден от ръста от 5 на сто при неселскостопанските стоки и скока от 17% при зърнените храни. Равнището бе леко компенсирано от спада в износа на злато с 28%.

В същото време растежът на вноса е достигнал 2% до малко над 28,042 млрд. долара благодарение основно на скока с 4% при внесените средства за производство и ръста от 3% в потреблението на стоки.

Междувременно продажбите на дребно в страната са се повишили с 0,5% на месечна база през последния месец на 2013 г. след ръста от 0,7% през ноември.

През периода октомври-декември търговията на дребно пък се е разширила с 0,9 на сто.

Изключвайки сезонните изменения, данните от своя страна показаха ръст от 0,6% за месеца и разширение от 0,5% за тримесечието.

Продажбите на дрехи са се повишили с 0,7%, докато търговията в универсалните магазини е нараснала с 0,4 на сто. Битовите стоки на дребно от своя страна отчетоха ръст от едва 0,1% през последния месец на 2013 г.

Данните спомогнаха за засилване на доверието в австралийския долар, който в късната търговия в Азия в четвъртък поскъпва с 0,61 на сто до 0,8965 щатски долара.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 14:14 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още