IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Рекордни суми са потекли към американските облигационни фондове

Това се случва в момент, в който изтеглянето на капитали от развиващите се пазари продължава вече 15-а поредна седмица, показват данни на Citigroup

10:15 | 07.02.14 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Рекордни суми са потекли към американските облигационни фондове

Инвеститорите са прехвърлили рекордни количества от американските фондове за акции към тези за облигации в момент, в който изтеглянето на капитали от развиващите се пазари продължава вече 15-а поредна седмица, показват данни на Citigroup, цитирани от Bloomberg.

Отливът на средства от американските фондове за акции през седмицата, приключваща на 5 февруари, възлиза на 24 млрд. долара. В световен мащаб изтеглената сума се равнява на 28,3 мрлд. долара, се казва още в доклада на третата най-голяма банка в САЩ, която цитира данни на компанията EPFR Global.

Така мениджърите са налели 13 млрд. долара в американските облигационни фондове, които представляват по-голямата част от близо 15-те милиарда долара дълг в световен мащаб. Сумите са рекордно високи.

През периода инвеститорите са изтеглили 6,4 млрд. долара от фондовете за акции на развиващите се пазари, показват други данни. Това е най-големият отлив от август 2010 г. насам.

През миналия месец облигациите победиха акциите за пръв път от август 2013 г., след като забавянето в разкриването на нови работни места и напрежението на развиващите се пазари от Китай до Аржентина увеличи търсенето на по-безопасни, нискорискови ценни книжа. Решението на Федералния резерв на САЩ да намали с още месечната си програма за покупка на облигации направи повече за смекчаването на последиците от високорисковите активи, отколкото да намали търсенето на американски дълг.

„Последните данни уплашиха хората. Те смятат, че глобалният растеж не е толкова устойчив, колкото очакваха. Ето защо те разпродават акции и търсят безопасни убежища“, коментира анализаторът в ABN Amro Private Bankin Дафни Рот.

Повече пазарни новини вижте в материала на Bloomberg!

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 06:56 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още