IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Руската прокуратура обяви биткойна за нелегален

Гражданите и юридическите лица рискуват да бъдат изложени на незаконна дейност, посочиха от органа

10:08 | 10.02.14 г. 4
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Руската прокуратура обяви биткойна за нелегален

Руските власти издадоха предупрежденията срещу използването на биткойна, заявявайки, че виртуалната валута може да се използва за пране на пари или дори за финансиране на тероризъм.

"Системите за анонимни плащания и кибер валутите, които придобиха значителна популярност, включително и добре познатият биткойн, са заместители на парите и не могат да се използват от физически или юридически лица", посочиха в официално изявление от Главната прокуратура на Русия.

Според официалното изявление руското законодателство постановява, че рублата е единствената официална валута и въвеждането на каквито и да било други парични средства или заместители е незаконно.

В края на миналия месец Руската централна банка съобщи, че търговията с биткойни е силно спекулативна, припомня CNBC. По думите на основната финансова институция в страната пазарните участници излагат на сериозен риск средствата си.

"Гражданите и юридическите лица рискуват да бъдат изложени, дори и неволно, на незаконна дейност, включително пране на пари, получени чрез престъпление, както и финансиране на тероризъм", отбелязаха от банката.

От Прокуратурата съобщиха още, че извършват съвместни действия с централната банка и други правоприлагащи агенции. Целта е затягане на регламентите и предотвратяване на закононарушения, извършени посредством използването на неофициални валути.

Биткойн общността в САЩ, която е много по-развита от тази в Русия, вече бе подложена на засилен контрол. Властите реализираха няколко успешни акции срещу нарушители, използвали валутата за незаконната дейност. Най-популярната от тях бе спирането на портала Silk Road в началото на ноември.

По време на ранната търговия на Стария континент в понеделник биткойнът поскъпва с 1,70% до 657,02 долара за брой.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:13 | 06.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

4
rate up comment 0 rate down comment 0
deant
преди 10 години
Руските власти издадоха предупрежденията срещу използването на биткойна, заявявайки, че виртуалната валута може да се използва за пране на пари или дори за финансиране на тероризъм.---------------http://***.demonoid.me/---------------We will rebuild!Coming back soon, please check back later. Thanks for your visit!! Donate bitcoins: .......----------верно не е тероризъм, но пак е сайт за "престъпления" поне според САЩ.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 1 rate down comment 0
deant
преди 10 години
абдуле, много избирателно коментираш под новините за БТ.. "аз само казвам" хехе
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 1 rate down comment 0
abdul
преди 10 години
Нещо си се объркал.. Избери си някое по-умно животно за подражание...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 2 rate down comment 6
Батя
преди 10 години
Мдаа, и тая пирамида върви към рухване...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още